Betonprijs 2021

Betonprijs 2021

In november vindt de uitreiking van de tweejaarlijkse Betonprijs plaats. Het is vanaf vandaag voor iedereen mogelijk om verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en/of inspirerende projecten voor deze toonaangevende prijs in de betonsector in te dienen.

Categorieën

Er zijn bij deze 22ste editie van de Betonprijs zes mogelijke categorieën, namelijk: Bestaande Bouw, Civiele Bouwwerken, Duurzame Bouw, Grensverleggende Bouw, Utiliteitsbouw en Woningbouw. Elk project dingt verder automatisch mee voor de Toekomstprijs. Studenten stemmen daarbij op hun favoriete project onder de genomineerden.

Dit jaar zijn er 2 vernieuwingen doorgevoerd in de Betonprijs. Allereerst zijn er 2 categorieën aangepast: Grensverleggende bouw en Duurzame bouw. Ten tweede komen zowel projecten die in Nederland zijn gerealiseerd door Nederlandse of buitenlandse bedrijven in aanmerking als projecten die door Nederlandse bedrijven zijn gerealiseerd in het buitenland. Voorwaarde hieraan is dat er een wezenlijke bijdrage moet zijn geweest van Nederlandse betonexpertise.

“Met de nieuwe categorie Duurzame Bouw is er meer aandacht voor projecten waarbij circulariteit en CO2-reductie een belangrijke rol heeft gespeeld. Beide belangrijke en actuele thema’s in onze sector. De categorie Grensverleggende Bouw is bedoeld voor de projecten die de betonbouwsector naar een hoger niveau tillen, een uitdagende categorie!’’  aldus Eva de With, die vanuit de Betonvereniging de Betonprijs 2021 coördineert.

Jury

De jury bestaat uit professionals uit de gehele bouwsector, namelijk Peter Gossink (Heijmans), Marten Klein (Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam), Machteld Kors (UNStudio), Rudi Roijakkers (ABT), Peter Struik (Rijkswaterstaat), Reinald Top (Zwarts Jansma Architecten) en Gert van der Wegen (SGS Intron B.V.).

De jury zoekt projecten die breder schaalbaar zijn in de Nederlandse context om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Op deze manier levert het project een wezenlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse betonexpertise.

Over de Betonprijs

“Iedereen die actief is in de (beton)bouwsector wil de Betonprijs winnen. Het is al decennialang een toonaangevende prijs.” aldus Maikel Jagroep, directeur Betonvereniging. Projecten kunnen tot maandag 6 september ingediend worden. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.betonprijs.nl.

De winnaars van de vorige editie in 2019 waren:

  • Renovatie/restauratie Maastunnel, Rotterdam (Bestaande Bouw)
  • Albert Cuypgarage, Amsterdam (Civiele Bouwwerken)
  • Het circulaire viaduct, Dronten (Circulair)
  • Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee (Grensverleggend)
  • Earth Simulation Laboratory, Utrecht (Utiliteitsbouw)
  • Belvedère, Hilversum (Woningbouw)

 

De Toekomstprijs werd in 2019 voor het eerst uitgekeerd. Museum Naturalis, Leiden werd door de studenten gekozen. Ook zijn er in 2019 twee eervolle vermeldingen toegekend:

  • Busbrug, Zwolle (Eervolle vermelding Civiele Bouwwerken)
  • Intervam flats, Utrecht (Eervolle vermelding Circulair)