Catharinabrug wint European Concrete Award

Catharinabrug wint European Concrete Award

DP6 architectuurstudio, Pieters Bouwtechniek, Hi-Con en Gebr. Schouls


De Catharinabrug in Leiden heeft de European Concrete Award in de categorie Civil Engineering gewonnen. Architect DP6 architectuurstudio, constructeur Pieters Bouwtechniek, betonleverancier Hi-Con en aannemer Gebr. Schouls reisden gezamenlijk naar Helsinki af om de award in ontvangst te nemen.


Met een lengte van 36 m en een slankheid van 1:81 is de Catharinabrug de slankste en langste UHSB-brug van Nederland. De brug is van boven gezien S-vormig en heeft een dubbelgekromd dek. De nieuwe brug verbindt zo een al bestaand winkelgebied met de nieuwe winkelstraat, de Catharinasteeg.

Samenwerking
Door de combinatie van de eisen van doorvaarhoogte en hellingspercentage was het nodig een zeer dun brugdek te maken. DP6 architectuurstudio kwam daarom met het idee van een brug van Ultra Hoge Sterkte Beton en benaderde Pieters Bouwtechniek vanwege hun ervaring met het materiaal. Pieters werkte al enige tijd samen met Hi-con, leverancier van UHSB Compact Reinforced Composite (CRC). Edward Verschoor (Hi-Con): “Door de brug in dit materiaal uit te voeren kon de brug bijzonder vloeiend, slank en onderhoudsarm gebouwd worden, een pré voor de opdrachtgever Gemeente Leiden.”
De brug werd met uiterste precisie door aannemer Gebr. Schouls gerealiseerd, midden in de historische binnenstad van Leiden. Jan Versteegen (Pieters Bouwtechniek): “Door intensieve samenwerking en het delen van specifieke kennis in het team van DP6, Hi-Con, Pieters en Schouls is het onhaalbare mogelijk gebleken.”
Jimmy van de Aa (DP6 architectuurstudio): “Vanaf het begin van het project heeft het team hetzelfde doel voor ogen gehad, een zo optimaal mogelijk ontwerp maken en realiseren waarbij de grenzen van het materiaal zijn opgezocht. Dat de Catharinabrug de European Concrete Award wint is een bekroning van het ontwerp, de samenwerking en het vertrouwen van de opdrachtgever.”

Opdrachtgever: Gemeente Leiden, Leiden
Architect: DP6 architectuurstudio, Delft
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
Leverancier UHSB: Hi-Con, Alblasserdam
Aannemer: Gebr. Schouls, Leiden
Stedenbouwkundig masterplan: Rijnboutt, Amsterdam

 

De Catharinabrug is ook winnaar van de Betonprijs 2017 in de categorie Bruggen en viaducten.

Jack Amesz gaf destijds namens de Jury Betonprijs 2017 een toelichting over het winnende project:
De Catherinabrug in Leiden is bijzonder mooi. Door de toepassing van ultra-hogesterktebeton zijn de ontwerpers erin geslaagd een superdunne brug te maken, slechts 27 centimeter dik. Hierdoor is het gelukt een zeer geringe helling te maken voor de voetgangers en fietsers, terwijl er wel voldoende hoogte is gecreëerd voor de plezierboten en andere vaartuigen. 
Daarnaast is dit zeer dichte beton minder gevoelig voor aantasting en vervuiling. 
Hier zijn door de toepassing van een bijzondere technologie vele vliegen in één klap geslagen. Leiden heeft er een modern monument bij.