Betonsector volop in beeld op middelbaar beroepsonderwijs

Betonsector volop in beeld op middelbaar beroepsonderwijs

De betonsector komt deze maanden weer volop onder de aandacht op het mbo. Eerst rondden studenten van het ROC Mondriaan in Den Haag, het Da Vinci College in Hardinxveld-Giessendam en het Scalda College in Vlissingen succesvol hun Keuzedeel Betonbouw af, waarbij zij gebruik hebben gemaakt van de eindtoets van onze cursus Basiskennis Beton Algemeen (BBA).

Op het Albeda College in Schiedam en het ROC van Twente in Hengelo begonnen juist twee nieuwe groepen derdejaarsstudenten met dit keuzedeel. Als aftrap verzorgde onze collega Henk Wapperom een introductieles over de plek van beton in de maatschappij. Ook het Deltion College in Zwolle, dat samen met Betonvereniging en VOBN aan de basis stond van het keuzedeel, doet weer mee; hier verzorgde Wilfred Oosterling van het Betonhuis de aftrap. Komende maanden draait het keuzedeel Betonbouw voor het eerst op het ROC van Nijmegen.

In het Keuzedeel Betonbouw komt de gehele betonbouwketen in 240 studiebelastingsuren (sbu’s) aan bod. Het betonbedrijfsleven – bouwbedrijven, ingenieursbureaus, betonmortelcentrales en prefab-betonfabrikanten – doet volop mee, door het verzorgen van interessante gastlessen, excursies en bedrijfsbezoeken. Behalve het voorbereiden op en afleggen van de kennistoets werken de studenten aan het opbouwen van een portfolio, waarin alle facetten van het keuzedeel aan bod komen. Studenten die een voldoende halen voor de kennistoets, krijgen vervolgens bij de Betonvereniging vrijstelling voor vervolgopleidingen, zoals Betonlaborant BV.

Voor een andere insteek koos het ROC Landstede in Harderwijk. Deze mbo-school vroeg juist om een bijdrage waarin de duurzaamheid van beton centraal moest staan. Ook aan deze vraag kon collega Henk tegemoet komen. Na een terugblik op de 10.000 jaar oude geschiedenis van beton, ging hij in op de vele positieve resultaten van de verschillende uitvoeringsteams van het Betonakkoord. Na zijn inleiding konden de studenten volop vragen aan Henk stellen. Zijn uitleg viel zeer in de smaak bij deze bouwprofessionals van de toekomst.

Ook meer weten over dit keuzedeel? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!