“Waardeer ‘t, repareer ‘t”

“Waardeer ‘t, repareer ‘t”

Zo luidt de slogan van de groep standhouders die gezamenlijk het Betonreparatiepaviljoen gaan vormgeven op de Betondag op 14 november 2019 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Deze groep bestaat uit VBR, VLB, VABOR en KB-Kenniscentrum. Samen willen ze het vakgebied onder een breder publiek kenbaar maken. Ze zijn ervan overtuigd dat door het inzetten van diensten en producten van hun achterban de gebouwde omgeving duurzamer wordt. “Wat is er uiteindelijk duurzamer dan levensduurverlenging en behoud van wat al is gebouwd?”

Betonreparatiepaviljoen

Deze vier organisaties  hebben voor de derde keer op rij hun krachten gebundeld. In deze samenwerking geven de vier branchepartijen inzicht in de volledige keten van Betonreparatie en -onderhoud, van advies, product en uitvoering tot nazorg. De afkortingen staan voor:

  • VABOR (Vereniging Adviseurs Beton Onderhoud en Reparatie)
  • VLB (Vereniging van Leveranciers van Betonreparatie- en Beschermingsmiddelen)
  • VBR (Vereniging van gecertificeerde BetonReparatiebedrijven)
  • KB-Kenniscentrum (Kenniscentrum voor Kathodische Bescherming).

Belevenis

“Betonreparatie en -onderhoud is een specialistisch vak, maar wel ontzettend breed. Zowel qua soorten vraagstukken, soorten producten als in type professionals. Van specialistische constructeurs die nadenken over het verstevigen van bestaande constructies tot en met specialisten die precies weten hoe en welke producten ze een kolom moeten repareren.” zo vertelt een van de geïnterviewde mannen. Tijdens de Betondag houden zij diverse demonstraties hoe zij ‘real live’ een reparatie uitvoeren aan een van de kolommen in de Van Nelle Fabriek.

Stikstof & vervangingsvraagstuk

Momenteel is de stikstof een heet hangijzer in de bouwsector. De mannen (zie foto) die ik sprak tijdens het interview in de Van Nelle Fabriek reageerden vrij unaniem. “Het is tijd dat we gaan omdenken, en meer gebruiken wat er al staat”. Veel gebouwen komen nu aan het einde van hun levensduur. Het is daarom belangrijk dat we het vervangingsvraagstuk veranderen in een onderhoudsvraagstuk. Zo stoten we als bouwsector minder uit en is de LCA een stuk positiever. Echter, je moet wel weten wat er mogelijk is. Dit willen wij graag aan iedereen kenbaar maken in de brede sector, van aannemer tot en met vastgoedexploitant”.

Oud & nieuwbouw

De mannen geven aan vooral nu geconfronteerd te worden met fouten uit het verleden. En doordat het gebruik is toegenomen. Hierdoor komt hun werk ook steeds meer op de voorgrond te staan. Momenteel is  meer dan de helft van dat werk afkomstig  van de nieuwbouw, doordat daar fouten zijn gemaakt. Dit wijten de mannen, die ruime ervaring hebben in de (beton)bouwsector, aan het steeds complexer wordende bouwproces.

Maak kennis

Deze groep standhouders maakt vanuit de betononderhoud en -reparatiebranche graag kennis en vertelt over hoe beton langer benut kan worden. Overigens hebben zij ook een eigen barista ingehuurd, omdat zij graag met u willen kennismaken onder het genot van heerlijke 'versgebrande' koffie. In een 4-tal presentaties willen zij de volgende projecten uitlichten: Weena parkeergarage Rotterdam, Zoutlaadpier chemiepark Delfzijl, Duurzame renovatie appartementencomplexen Keesomstraat in Zandvoort en het groot onderhoud aan de Eefdesebrug over het Twente Kanaal. Interessante onderwerpen die zeker het bezoeken waard zijn.

Meer informatie over de Betondag 2019 is te vinden op Betondag.nl

Zittend: Jan van Doorn (VBR). Staand (vlnr) Corné van der Steen (VABOR), Anthony van den Hondel (KB-Kenniscentrum), Rob Braaksma (VBR), Toine Leijten (VLB)

 Auteur/fotograaf: Ferdinand Wieman