Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de bouw. Dit verandert de samenstelling en toepassing van beton. Nieuwe betonsoorten vragen om een andere aanpak bij constructie, uitvoering en levensduur. Als professional in de bouw kun je niet zonder deze kennis.
Deze cursus vormt de basis voor verdiepende cursussen die ingaan op materiaalkeuzes, constructief ontwerp in combinatie met materiaaltechnologie en uitvoeringstechniek. Ook komt er een cursus waarin je leert hoe keuzes in het voorontwerp de realisatie beïnvloeden.
Nadat je deze cursus hebt gevolgd, ben je in staat om op hoofdlijnen het gesprek met de betontechnoloog aan te gaan. Maar om je nog verder in het zadel te helpen, volg je ook de cursus Materiaalkeuzes voor betontoepassingen.
Gedurende de cursus en tot 4 weken daarna, heb je toegang tot het lesmateriaal in onze online Beton Academie. Hier vind je o.a. de lesstof die bij deze cursus hoort en de hand-outs van de presentaties.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste middag duik je in de basisprincipes van betontechnologie. Experts leggen uit hoe bindmiddelen toeslagmaterialen bij elkaar houden, hoe beton verwerkbaar blijft en hoe het na het storten uithardt en krachten kan opnemen.
De conventionele grondstoffen van beton hebben een grote impact op het milieu. Portlandcement zorgt voor een hoge CO₂-uitstoot en zand en grind raken steeds schaarser. Je ontdekt hoe alternatieve bindmiddelen en secundaire grondstoffen bijdragen aan het verlagen van de CO₂-voetafdruk en het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen.
Op de tweede middag ligt jouw focus bij het composietmateriaal beton.
Beton krijgt pas na uitharding zijn constructieve sterkte. Voor elke bouwvorm en -grootte bestaat een betonsoort die het beste past.
De kwaliteit en het uiterlijk van een betonconstructie hangen sterk af van de uitvoering. Zodra het beton in de bekisting zit, start het nabehandelingsproces. Hoe en hoe vaak moet je dit doen? En vraagt een nieuwe betonsoort om een aangepaste werkwijze?
Aan het eind van de dag pas je de opgedane kennis toe in een casestudy. Je analyseert de resultaten en bespreekt deze met andere deelnemers.
rens@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Maak bewuste materiaalkeuzes en ontdek hoe je met nieuwe bindmiddelsystemen kunt werken.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.