Bel voor persoonlijk advies: 0182 - 539 233

Op naar ‘betonenthousiasme’: hoe pakken we dat aan?

Brechtje van den Beuken (41) groeide op in de betonsector. Hoewel het op jonge leeftijd nooit haar droom was om in het familiebedrijf te gaan werken, nam ze in 2019 met haar broer toch Bosch Beton over van haar ouders. Het bedrijf is marktleider in de productie en verkoop van prefab betonnen keerwandconstructies, en zet die in heel Noord-West Europa af. De keerwanden worden geproduceerd met 50 procent cementreductie, zonder meerprijs, in een volledig gas- en waterloze fabriek in Barneveld.

Achtergrond

Achtergrond

Na het VWO nam Brechtje een ‘tussenjaar’ en deed ze uitzendwerk. Ze wilde graag zoveel mogelijk ervaring opdoen bij verschillende bedrijven. In de avonduren schoolde ze zich bij met onder meer een accountancy- en leiderschapsopleiding, maar de praktijk bleef in haar werk altijd leidend.

Als kersvers bestuurslid van de Betonvereniging wil Brechtje haar ervaring en ondernemersachtergrond gebruiken om de beton(bouw)sector door de duurzaamheidstransitie te leiden. Ook wil ze verbindingen leggen tussen jongeren en de sector.

Grootse plannen

Je hebt grootse plannen. Waar wil je als bestuurslid op inzetten?

‘Beton heeft de laatste jaren een niet al te best imago gehad, en ik denk dat we daarvan af moeten. We kunnen niet zonder beton. Dus we zullen verder moeten blijven verduurzamen, want dáár liggen de kansen. Het is belangrijk om met de sector aansluiting te blijven zoeken met de maatschappij. En met de nieuwe generaties, want die kennen andere waarden toe aan welvaart en welzijn dan voorgaande generaties.’

Omgaan met personeelstekort

De beton(bouw)sector heeft te maken met een enorm personeelstekort. Hoe gaan jullie dat oplossen?

‘Ik denk dat we de bouwsector weer aantrekkelijk moeten maken. Het is belangrijk om het zaadje zo vroeg mogelijk te planten. Bij Bosch Beton ontvangen we veel scholieren en studentengroepen. Ook werken we mee aan techniekdagen op basisscholen. Leerlingen gaan dan “beton bakken”, zoals we dat noemen. Ze maken een soort cakeje van beton en mogen dat later bij ons in de fabriek komen uittesten op een drukbank. Je ziet vaak het enthousiasme van die gezichtjes af spatten als ze met hun handen bezig zijn. En als je ze vertelt welke mogelijkheden er allemaal zijn om te werken in de bouw, blijkt dat er een wereld voor ze opengaat. “Dit wisten we niet!”

Studenten

Doen jullie ook wat voor studenten?

Zeker. Ook die groep kun je al veel eerder bij de sector betrekken, bijvoorbeeld door ze aan bedrijven te koppelen. Met de PBO (Prefab Beton Opleiding) in Barneveld hebben we een samenwerking opgezet waarbij de student geen opleidingskosten heeft, en meteen werkend en lerend geld verdient. Dit is vooral geschikt om jongeren op te leiden die graag met hun handen werken. Want daarin krijgen we steeds meer tekorten.

‘Barneveld Tomorrow is een matchingsplatform voor hoger opgeleiden (HBO/Universitair) waar studenten een profiel kunnen aanmaken en aangeven wat zij belangrijk vinden aan een werkgever, en dan zoekt het platform een goede regionale match. Het is een leuke, laagdrempelige manier om mensen te verbinden met de maak-en bouwindustrie en te voorkomen dat hoger opgeleiden uit de regio vertrekken.

‘Daarnaast liggen er kansen om buitenlandse krachten beter te bereiken en te scholen. De Betonvereniging is al bezig opleidingen te vertalen.’

Van betonschaamte naar betonbewustzijn

We moeten van ‘betonschaamte’ naar ‘betonbewustzijn’?

‘Ja, en vervolgens nog een stapje verder, naar betonenthousiasme. Bouwen is iets wat je samen doet, altijd. Iedereen heeft zijn rol en met elkaar kunnen we mooie dingen neerzetten. De wereldwijde Co2-uitstoot wordt voor 7 procent veroorzaakt door beton. Als het ons lukt om de sector te verduurzamen en met goede alternatieven te komen, dan bereiken we echt wat in de wereld. En aan dat stukje draag ik graag waar mogelijk een beetje bij.’

Gerelateerde artikelen

‘Ik wilde weten: wat ben ik nou eigenlijk precies aan het doen met beton?’

Interviews Cement- en Betontechnologie

Interview met Jan Bremmer (43), die in 2024 de cursus Basiskennis Beton Algemeen volgde.

Meer informatie

Docent van het Jaar: ‘Ik luister goed en geef ruimte aan eigen inbreng’

Interviews Ontwerp en Constructie

Kees Brandemann, Docent van het Jaar 2024, inspireert met enthousiasme en interactief onderwijs.

Meer informatie

'Het is code rood voor de mensheid, de tijd van afwachten is echt voorbij'

Duurzaamheid en Circulariteit Interviews

Interview met Harm Edens, dagvoorzitter van het Beton Event.

Meer informatie

Gerelateerde cursussen

Een bijeenkomst van drie ingenieurs over een ontwerp.

Vernieuwde Eurocode 2

Ontwerp en Constructie

Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.

Meer informatie
Laboratorium voor het testen van bouwmaterialen Laboratoriumtechnicus meet de grootte van een betonnen kubus met behulp van een metalen liniaal

Beton in het Lab

Cement- en Betontechnologie

Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.

Meer informatie
mannelijke bouwvakker glimlachend bouwterrein

Basiskennis Beton Algemeen

Cement- en Betontechnologie

Dit is perfect voor nieuwkomers in de betonsector, zoals chauffeurs of verkopers. Je leert over soorten beton, materialen en verwerkingsmethoden.

Meer informatie