We kijken terug op een geslaagd Beton Event 2024. Ruim 1200 bezoekers kwamen afgelopen donderdag 21 november naar de Van Nelle Fabriek in Rotterdam om te netwerken en kennis op te doen. De beursvloer was goed gevuld met 57 standhouders uit verschillende hoeken van de betonwereld. Maar er was nog veel meer te zien en te doen. Een verslag van de dag.
Het Beton Event begon met een stand van zaken. Hoe staan we ervoor op de weg naar duurzaam en circulair beton?
Dagvoorzitter Harm Edens legde prikkelende stellingen voor aan een panel van vijf leden uit verschillende takken van de beton(bouw)sector): Edwin de Kuiper (Dura Vermeer), Bart van Kampen (De Zwarte Hond), Roger Mol (Rijkswaterstaat), Bas Pije (Heidelberg Materials) en Sander den Blanken (BAM Infra).
En wat vonden de bezoekers ervan? ‘Heel interessant,’ zei Stef Reijnders van Royackers Beton. ‘In het tweede deel van het panelgesprek ontstond kort discussie over dat we moeten vertragen om te versnellen. Ik vond het wel jammer dat daar niet op door werd gegaan, want dat is essentiële stap die nog weinig wordt benoemd, maar wel nodig is voor de toekomst.’
Daar was zijn gesprekspartner van GROENR beton het mee eens: ‘Iedereen denkt dat innovaties alles sneller en makkelijker maken. Maar je moet juist eerst door een fase heen waarin het moeilijker is. Het zou normaal moeten worden dat we tegen opdrachtgevers zeggen: “Wil je verduurzamen? Dan moet je langer wachten op je gebouw.” De tijdlijn én de verdienmodellen moeten realistischer worden, en passend bij de nieuwe wereld.’
De hele dag konden bezoekers lezingen volgen over onze vier programmalijnen:
Ook was er een presentatie van onze Communities of Practice (CoP’s). Op initiatief van de Betonvereniging en Rijkswaterstaat hebben professionals uit verschillende disciplines van de betonsector zich het afgelopen jaar gebogen over vijf duurzaamheidsvraagstukken. Op het Beton Event presenteerden zij hun belangrijkste bevindingen in een pitch, én bij hun eigen stand.
Volgens Paul de Vries van Focus C, die zelf betrokken was bij de CoP ‘doen wat kan’, werd de stand goed bezocht en reageerden bezoekers enthousiast. ‘Een CoP is een goede manier om samen op te trekken in de duurzaamheidstransitie. Onder de bezoekers die hier kwamen, ontstonden meteen allerlei ideeën. Zo had iemand het plan om “smart crushen”, een nieuwe breektechniek van beton, in te brengen als onderwerp van een nieuwe CoP.’
Heb jij ook een uitdaging die vraagt om een sectorbrede aanpak? Of wil je meer informatie over onze CoP’s? Vul dit formulier in en we nemen contact met je op.
Natuurlijk was er ook ruimte voor onze belangrijkste doelgroep voor de toekomst: de studenten. Op het Beton Experience Plein konden zij demonstraties bijwonen van standhouders over betonproductie, testen, ontwerp en meer. We reikten een prijs uit aan de ‘Slimste student’ en de ‘Snelste student’ van het Beton Event. En deelnemers van de Betonkanorace deden alvast een voorzet voor de presentatie en organisatie van dit evenement in 2025.
We vroegen een paar studenten naar hun indruk van de dag. Meike Houweling, student bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam, was blij dat ze was gekomen. ‘Ik weet nog totaal niet wat ik later wil doen. Op dit event krijg ik een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is,’ vertelde ze. ‘Bij een van de stands raakte ik aan de praat met iemand over certificering, een concept dat ik hiervoor nog niet kende. Diegene heeft uitgelegd wat zijn werk inhield. Dat vond ik erg interessant.’
Zijn de studenten erg bezig met het thema duurzaamheid? ‘Niet echt,’ geeft Lucas Boogaard (civiele techniek aan de Hogeschool Zeeland) toe. ‘Op school gaat het er niet veel over. Maar als je in de bouwsector wilt werken, ontkom je er niet aan. Daarom is het goed om er kennis over op te bouwen.’
Tot slot werden de winnaars van de Betonprijs bekendgemaakt. Deze prijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende en innovatieve projecten in de beton(bouw)sector. Uit 63 inzendingen koos de jury dit jaar 18 nominaties, verdeeld over zes categorieën. De jury bestond uit negen vertegenwoordigers van de TU delft, Rijkswaterstaat en verschillende bedrijfstakken in de betonbranche.
De winnaars van de zes categorieën:
Duurzame bouw – Geopolymeerbetonbrug Slaghaan, Rotterdam
Bestaande bouw – Herta Mohr, Leiden
Civiele bouw – Fietsbrug Groote Wielenplas, Rosmalen
Woningbouw – Jonas’, Amsterdam
Utiliteitsbouw – Netherlands American Cemetery Visitor Center, Margaten
Grensverleggende bouw – Vervanging Viaduct Hoog Burel, Apeldoorn
De publieksprijs ging eveneens naar het Netherlands American Cemetery Visitor Center. Lees meer over de Betonprijs en de juryoverwegingen.
Interview met Harm Edens, dagvoorzitter van het Beton Event.
Het BRL 0507 certificaat laat zien dat je wapening vakkundig, veilig en volgens de regels uitvoert.
Interview met Jan Bremmer (43), die in 2024 de cursus Basiskennis Beton Algemeen volgde.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.
Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.