Bel voor persoonlijk advies: 0182 - 539 233
Het viaduct de Millau en Aveyron is een brug met 300 m hoge betonnen pylonen en daaroverheen stalen brugliggers over een groene vallei

ECSN-webinar Concrete and Sustainability

Part 2

Vijftien Europese betonverenigingen zijn met elkaar verbonden via het ECSN (European Concrete Societies Network). Op 28 februari 2024 hield de ECSN voor een kleine 700 deelnemers uit de lidstaten haar tweede webinar rond het thema ‘beton en duurzaamheid’. 

Domeinen Duurzaamheid en Circulariteit, Cement- en Betontechnologie
Auteur Betonvereniging
Publicatiedatum vrijdag 1 maart 2024

Wetenschappers en praktijkmensen verzorgden twaalf presentaties over alle mogelijke aspecten van duurzaamheid. Gastvrouw Cecilie Hagby van de Norsk Betonforening en gastheer Børge Johannes Wigum van Steinsteypufélag Islands praatten het webinar aan elkaar. Behalve bijdragen over nieuwe bindmiddelen en secundaire toeslagmaterialen gaven sprekers presentaties over integraal ontwerpen en hergebruik van materialen, elementen en constructies.

Andere grondstoffen

Andere grondstoffen

De milieubelasting van beton komt vooral door de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de productie van portlandcementklinker, het belangrijkste ingrediënt van cement. Een aantal sprekers vertelde hoe we de hoeveelheid klinker in cement kunnen verkleinen. Zij noemden kalksteenmeel en puzzolanen, maar ook gecalcineerde klei en zogenoemde recycled concrete fines. Dit is belangrijk, omdat de grondstoffen die we nu nog vaak gebruiken, zoals hoogovenslak en poederkoolvliegas, over een aantal jaren in Europa bijna niet meer beschikbaar zullen zijn.

Ook andere grondstoffen zijn misschien te gebruiken, zogenoemde Supplementary Cementitious materials (SCM). Dit zijn staalslakken en de assen die vrijkomen als we biomassa verbranden. Het zal nog wel een tijd duren voordat we deze kunnen en mogen gebruiken.

Ontwerpers en constructeurs

Ontwerpers en constructeurs

Verder werd in het webinar besproken dat ontwerpers en constructeurs een belangrijke rol hebben om de CO2-uitstoot te verkleinen. We komen er niet als we alleen maar kijken naar minder portlandcementklinker gebruiken. We moeten ook goed analyseren of de constructies die we met alternatieve bindmiddelen en secundaire toeslagmaterialen ontwerpen, ook constructief veilig zijn en een lange technische levensduur halen. Integraal ontwerpen is dus erg belangrijk (materiaal + ontwerp + uitvoering).

Hergebruik prefab-betonelementen
Screenshot ESCN-webinar Concrete and Sustainability

Hergebruik prefab-betonelementen

Verder spraken verschillende presentatoren over hergebruik van prefab-betonelementen. In een van de clusters (ReCreate) is ook Nederland betrokken. De volgende elementen kunnen we goed hergebruiken: kanaalplaten, TT-platen, kolommen, balken en wanden. Bij hergebruik en nieuwbouw hebben we wel nieuwe typen verbinding nodig, zodat monteren en remonteren veel makkelijker wordt.

Milieuvoordelen

Milieuvoordelen

Aan het einde van het webinar benoemde één spreker nog dat we duidelijkheid moeten hebben over de milieuvoordelen van zelfverdichtend beton, lichtgewicht beton, hogesterktebeton en ultra-hogesterktebeton. Deze betonsoorten kunnen op verschillende vlakken milieuwinst halen, maar dat is niet altijd te zien als we alleen kijken naar de extra hoeveelheid bindmiddel die hierbij nodig is.

Bekijk de video

Gerelateerde artikelen

Een team van vier ingenieurs met veiligheidshesjes en helmen juicht.

Duurzaamheid en circulariteit van beton: bouwen met toekomstvisie

Aanbevolen Duurzaamheid en Circulariteit

Beton speelt als een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld een cruciale rol in het streven naar een circulaire en duurzame bouwsector.

Meer informatie
Een architect of ingenieur werkt achter een bureau op een tablet en rekent wat uit met een rekenmachine.

De ontwikkelingen rond MPG en het gebruik van beton

Aanbevolen Duurzaamheid en Circulariteit

Recente ontwikkelingen om de milieuprestaties van betonnen gebouwen te verbeteren.

Meer informatie
Een werkvoorbereider in een geel hesje en met een witte helm werkt onder een brug op een laptop.

De rol van de Milieukostenindicator (MKI) als gunningsfactor in aanbestedingen

Aanbevolen Duurzaamheid en Circulariteit

De aandacht voor duurzaamheid in aanbestedingen groeit. Een belangrijk instrument daarbij is de Milieukostenindicator (MKI).

Meer informatie

Gerelateerde cursussen

Twee mannen zitten samen, de ene heeft een rekenmachine om wat uit te rekenen en de andere draagt een helm en schrijft het op een klembord.

MKI berekenen in de infra

Aanbevolen Duurzaamheid en Circulariteit

Weet je al meer over MKI, leer dan over de effecten van processen en materialen op MKI-berekeningen. Oefen en discussieer met elkaar.

Meer informatie
Een zakenman staat tegen een groene cementmixer

Introductie CO2-reductie

Aanbevolen Duurzaamheid en Circulariteit

Welke impact heeft beton op CO2-uitstoot? Maak kennis met meet- en berekenmethoden, CO2-reductiemogelijkheden en praktische toepassingen.

Meer informatie
Een ingenieur in een oranje helm tikt op zijn telefoon terwijl hij voor een hoog gebouw in aanbouw staat.

Rekenvoorbeelden met de EC2

Aanbevolen Ontwerp en Constructie

Ontdek de uitvoerbaarheid van verschillende constructieonderdelen in drie interactieve bijeenkomsten.

Meer informatie