Heb je een functie waarbij inzicht in krachtswerking van (beton)constructies van belang is, maar mis je een gedegen basis? Dan zal deze cursus jou verder brengen.
In 10 bijeenkomsten behandelen we de algemene constructieleer, schematisering, gedrag bij belastingen, oplegreacties en krachtswerking, inwendige spanningen en wapenen van betonconstructies
Je leert over de materiaaleigenschappen van beton en staal, leert wapeningstekeningen lezen en raakt bekend met begrippen als; zuivere buiging, dwarskracht, wringing, pons, scheurvorming, verankeren en lassen betonstaal, balken, platen, wanden, kolommen en voorspannen.
Deze kennis en inzichten stelt je in staat om constructief onveilige situaties te herkennen en te onderbouwen.
Deze cursus stelt je in staat om in de dagelijkse praktijk een goede inhoudelijke gesprekspartner te zijn voor zowel constructeurs, als voor uitvoerenden.
Het certificaat dat je voor deze cursus kunt behalen, is een vereist onderdeel in de opleiding Betononderhoudskundige BV. Aan het einde van deze opleiding kun je aan de slag als betononderhoudskundige, ook bij gecertificeerde betonreparatiebedrijven.
Voor deze cursus ontvang je een lesboek dat in de lessen behandeld wordt. De hand-outs van de presentaties kun je downloaden in de MijnBeton-omgeving.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Tijdens het eerste dagdeel van deze cursus maak je kennis met elkaar. De docent legt je uit wat de opzet en structuur van de cursus zijn. Tot slot behandel je de materiaaleigenschappen van (gewapend) beton, uiteraard met relevante veiligheidsaspecten.
In dit dagdeel leer je over tekeningen lezen en schematiseren.
In dit dagdeel leer je over normaalkracht.
Je gaat in op de zuivere buiging (en doorbuiging) van onder andere balken.
In dit dagdeel leer je over de normaalkracht en de zuivere buiging die we bijvoorbeeld zien bij excentrisch belaste kolommen en voorgespannen beton.
In dit dagdeel is scheurvorming (in combinatie met krimp en kruip) jouw hoofdonderwerp.
Tijdens dit dagdeel leer je meer over dwarskracht en wringing.
In deze les hoor je over pons: wat is het, wat kunnen de gevolgen zijn en hoe voorkom je dit?
Tijdens dit dagdeel leer je alles over platen/vloeren.
In deze les tref je de verdere voorbereidingen op het examen (naast jouw zelfstudie). Samen met de andere cursisten en de docent behandel je enkele vraagstukken.
Het schriftelijke examen duurt 2,5 uur. Het bestaat uit tussen de 10 en 15 open vragen. Tijdens dit schriftelijke examen mag je het cursusmateriaal of je aantekeningen er niet bij houden. Je mag wel gebruikmaken van een rekenmachine. Je moet zelf een pen en niet-programmeerbare rekenmachine meenemen. Het is niet toegestaan om de rekenfunctie op een mobiele telefoon te gebruiken.
Er wordt geen herkansing van het examen aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hieraan zijn kosten verbonden.
Mijn cursuservaring
De docent, Anton, is een Topper!
Cursist
December 2024
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning -en Utiliteitsbouw
Interessante en leerzame cursus, kundige leraren en goed interactief
Frank Crama
Beton in het Lab
Mathijs de Vaan (docent) deed het goed, met een fijne en heldere manier van uitleggen. Meer video zou fijn zijn.
Februari 2024
Voorspantechniek Uitvoering
Prima goed verzorgde cursus. Fijne les omgeving.
Juni 2024
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie
De docent had veel kennis van beton. De cursus was wel wat theoretisch.
November 2024
Betonstorten van Voorbereiding tot Verhardingsbeheersing
Goede examenvragen sluiten aan op de colleges.
April 2024
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
erik@betonvereniging.nl
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.
Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.