Veel gebruikte bouwgrondstoffen raken op, ook de grondstoffen voor beton. Slopen en nieuwbouw veroorzaakt veel uitstoot, maar hergebruik van beton bespaart grondstoffen. Alleen, hoe weet je of een constructie geschikt is? In deze cursus voor betononderhoudskundigen en constructeurs krijg je handvatten om die vraag te beantwoorden. Je werkt met realistische casussen, die aansluiten op je dagelijkse werk, en gaat het gesprek aan met vakgenoten en experts.
LET OP: Voor deze cursus hanteren wij een vroegboekkorting van 10% voor de periode 1 mei 2025 t/m 30 juni 2025! Schrijf je snel in!
Als je deze cursus hebt afgerond, kun je de staat van bestaande betonconstructies beoordelen met het oog op hergebruik van diezelfde constructie.
Na afronding van deze cursus heb je meer kennis van herbestemmings- en transformatieprojecten van bestaande betonnen constructies, iets dat steeds vaker aan de orde is. Je bent als betononderhoudskundige of constructeur in staat om het gesprek hierover te voeren en de juiste vragen te stellen.
De PowerPoints van de docenten komen digitaal beschikbaar via de online omgeving.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Na een kennismaking met de andere deelnemers en de docent duik je in de eerste les vol in twee belangrijke onderwerpen: meetmethoden en regelgeving voor het verwerken van de meetdata. Je hoort welke meetmethoden, destructief en niet-destructief, je toe kunt passen in het beoordelen van een bestaande constructie en je gaat resultaten van deze methoden analyseren. Dit alles zetten we af tegen de achtergrond van verschillende relevante wetten, regels en richtlijnen.
De tweede dag is een kortere dag, maar niet minder belangrijk! Als je een onderzoek gedaan hebt naar een constructie en de resultaten hebt geïnterpreteerd, ga je in overleg met de constructeur of betononderhoudskundige over de vervolgstappen. Hoe bepaal je samen hoe je nu verder gaat? Heb je genoeg gegevens verzameld? Weet je voldoende om door te gaan? Of moet je toch nog verdere onderzoeken gaan doen en welke dan?
Op de derde dag borduren we voort op dag 1 met meetmethoden en dag 2 met vervolgstappen. Je gaat nu kijken hoe je conclusies kunt trekken over het behoud en de restlevensduur van de constructie. Je kunt adviseren over herstel- en versterkingsmethoden en kan een inspectie-interval van de kritische elementen vaststellen. Tijdens deze les ga je actief aan de slag met verschillende casussen zodat je een inzicht krijgt in de specifieke aandachtspunten voor verschillende constructiedelen, van funderingen tot dakvloeren, en bijvoorbeeld ook balkons, kolommen en kernwanden.
Op de vierde dag van de cursus gaan we een extra verdieping toevoegen aan het voorgaande. Je weet inmiddels welke meetmethoden er zijn en hoe de resultaten je kunnen helpen in het bepalen van de vervolgstappen van je onderzoek en de restlevensduur van de constructie. Vandaag duik je de praktijk van de metingen in met een practicum. Ook ga je nader kijken welke meetmethoden in welke situaties passend zijn.
Tot deze dag heb je al veel typen constructies voorbij zien komen. We zetten nu een stap terug, beginnen meer vooraan bij het vooronderzoek. Wat kun je allemaal uit een dossieronderzoek halen dat invloed heeft op je beslissingen? Ook sta je uitgebreid stil bij beton uit het verleden: welke wetten, regels, aanpakken en voorschriften golden er ten tijde van de bouw en hoe beïnvloedt dat de constructie die je nu hebt en wat je er nog mee kunt?
Op de laatste dag brengen we alles nog een keer samen. We zoomen nu het verst uit en nemen ook het plan van aanpak mee. Je doorloopt het hele proces van hergebruik van een bestaande constructie zodat je in staat bent om bij een volgende situatie een passend plan van aanpak op te stellen, wat leidt tot een vooronderzoek, metingen, vervolgstappen en overleg over de mogelijkheden van de constructie.
opleidingen@betonvereniging.nl
chantal@betonvereniging.nl
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!
Verdiep je vak als projectleider betonreparatie met actuele thema's en ruimte voor discussie met collega's in deze dynamische nascholingscursus!