Gebruik een oefenexamen zo echt mogelijk: zet een timer. Vraag je docent naderhand om uitleg als je een vraag niet begrijpt.
Gebruik video’s. Sommige cursussen hebben eigen video’s, maar ook op YouTube kun je van alles vinden. Zoek Engelstalig voor meer resultaten.
Leer niet alles in een keer, maar ga er thema voor thema doorheen. Leer in tijdblokken en neem tussendoor pauzes.
Leer gevarieerd: lees het dictaat, kijk filmpjes, maak een oefenexamen.
Begin op tijd! Laat ruimte in je planning voor rustmomenten, sport en onvoorziene gebeurtenissen.
Leer met een medecursist: leg elkaar de stof uit. Stel (online) vragen aan elkaar of aan de docent als jullie er niet uit komen.
Leer in een rustige omgeving met weinig afleiding. Zet je telefoon uit en maak het bureau leeg.
Stel jezelf vragen tijdens het leren: Wat bedoelen ze hier? Kan ik een ander voorbeeld bedenken? Hoe verhoud dit zich tot een vorig thema? Overhoor jezelf!
Maak je eigen examenvragen. Plaats jezelf in de positie van de examinator en stel je voor welke vragen jij over de stof zou stellen. Helemaal mooi als andere cursisten dat ook doen en jullie vragen uitwisselen. Zo maken jullie samen een heel nieuw oefenexamen.
Samenvattingen maken kan helpen, maar een goede samenvatting schrijven is een vaardigheid op zich. Misschien ligt een mindmap jou beter? Of wat te denken van flashcards, met het begrip aan de ene kant van het kaartje en de uitleg op de andere kant.
Bedenk ezelsbruggetjes om zaken te onthouden, hoe gekker hoe beter. Of maak er een rijmpje of liedje van.
Voorbereiding
Zorg voor goede nachtrust de dag voor het examen.
Geloof in je eigen kunnen! Als je tegen jezelf zegt dat je het niet kunt, gaat dat waarheid worden, dus pep jezelf op!
Draag kleren die lekker zitten en het liefst laagjes. Is het warm in de ruimte, dan kun je een jas makkelijker uittrekken dan een trui. Of makkelijker aantrekken als het juist wat koud is.
Weet wat je allemaal mee moet nemen naar het examen en leg dat op tijd klaar. Vergeet ook niet een extra pen of potlood, voor het geval dat.
Als je snel afgeleid bent door geluiden van buiten of anderen, neem dan oordopjes mee.
Kom op tijd, want die extra stress kun je niet gebruiken.
Tijdens het examen
Neem een paar minuten aan het begin om het hele examen door te bladeren en begin bij een vraag die je goed ligt. Sla vragen over die je niet zo liggen en kom daar later op terug. Je krijgt meer dan genoeg papier, dus het is makkelijk genoeg om het examen in een andere volgorde te maken, door elke vraag op een nieuw blad te beginnen. Let er bij het overslaan van meerkeuzevragen op dat je de antwoorden op de juiste plek blijft schrijven. Niets is vervelender dan aan het eind erachter komen dat alles één plekje is opgeschoven en dat nog moeten corrigeren. Of erger: het helemaal niet zien en grandioos zakken.
Geef altijd een antwoord. Geen antwoord = zeker nul punten.
Blijf de tijd in de gaten houden, hang niet te lang bij een lastige vraag. Als je aan het eind tijd over hebt, kun je er altijd nog naar terug. Dat is beter dan andere vragen gehaast moeten maken en daardoor punten verliezen.
Kijk hoeveel punten een vraag oplevert, dan weet je hoe lang je antwoord ongeveer moet zijn en ook hoeveel tijd de vraag ongeveer mag kosten.
Lees vragen goed door en markeer belangrijke woorden, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen. Markeer ook gerust de vragen waar je later nog op terugkomt.
Laat je niet gek maken door anderen die eerder weggaan, blijf rustig en neem je tijd.
Controleer of je de hele vraag beantwoord hebt. Als je een voor- en een nadeel moet geven, heb je dan inderdaad allebei gedaan? Schrijf bij berekeningen alles op, niet alleen het antwoord.
Houd het leesbaar! Behalve dat de docenten je hiervoor dankbaar zullen zijn, voorkom je ook dat ze iets verkeerd lezen en je dus geen punten krijgt voor iets dat wel goed is.
Twijfel niet te veel. Docenten herkennen halfslachtige antwoorden direct en dat is niet positief voor jou. Markeer een vraag bij twijfel en kom er later op terug, misschien dat je er dan anders naar kunt kijken en wel vol vertrouwen je antwoord kunt opschrijven.
Controleer het hele examen voordat je het inlevert. Staat je naam erop? Ben je geen vraag vergeten? Heb je nog een aanvulling?
Niet afkijken!
Na het examen
Vermijd de nabespreking met medecursisten. Het levert alleen maar extra twijfel op en nu kun je er toch niets meer aan doen.
Houd het rustig. In de examenzaal moet je zeker niet met anderen gaan praten, want dan denkt de surveillant misschien wel dat je fraude pleegt. Maar ook als je buiten bent, ga niet vlak voor de deur hard staan praten met een ander. Dit is erg storend voor de mensen die nog in de zaal zitten.
BETONVERENIGING
Voor algemene vragen over de Betonvereniging neem gerust contact op