Wil jij weten welke betonsoort voor jouw project het beste is? Volg dan deze cursus. Je kiest een vraagstuk uit de praktijk en schrijft er een adviesrapport over. Uiteindelijk vorm jij een belangrijke schakel in de communicatie tussen betonconstructeur, uitvoerder en betontechnoloog.
In zeven lesdagen komen de belangrijkste invalshoeken van het toepassen van beton aan bod. Vervolgens kies je samen met je mentor een vraagstuk uit je eigen praktijk waarin een flink thema's zitten die in de cursus aan bod komen. Over dit vraagstuk schrijf je een adviesrapport. Bij voldoende resultaat mag je dit rappport mondeling verdedigen.
Als Betontechnologisch Adviseur BV ben je een belangrijke schakel in de driehoek betonconstructeur - uitvoerder - betontechnoloog. Je bent in staat om met alle drie te communiceren en hun problemen te begrijpen. Samen kom je tot een oplossing waarmee alle partijen hun voordeel kunnen doen.
De markt vraagt om specialisten die generalistisch kunnen denken en doen. De Betontechnologisch Adviseur is de specialist die boven de materie uitsteekt.
Op de online leeromgeving vind je allerlei achtergrondinformatie, dictaten en artikelen over de toepassing van beton in de breedste zin van het woord.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste lesdag leer je allereerst beide hoofddocenten en je medecursisten kennen. We nemen je mee in de wereld van beton en leggen uit wat we van jou als cursist aan het eind van de cursus verwachten. Want: wat is adviseren in beton? Na de lunch gaan we in op het algemene ontwerpproces. Dat begint bij de opdrachtnemer.
Op de tweede lesdag maak je kennis alvast twee van de drie gezichtsvelden waarbinnen de betontechnologisch adviseur zich begeeft: de wereld van de constructeur en de wereld van de uitvoering. Beide stellen eisen aan het materiaal en die lopen nu eens parallel en dan weer tegenstrijdig. Hoe ga je daarmee om?
Op de derde lesdag bekijk je de wereld door de bril van de betontechnoloog. Allereerst leer je in welk spanningsveld de betontechnoloog zich overeind moet zien te houden. Vervolgens krijg je een verdiepende toelichting op de eigenschappen van grondstoffen en beton.
Op de vierde lesdag begin je met een lesje verhardingsbeheersing. Bij het verhardingsproces is er warmteontwikkeling in het beton, waardoor de betonconstructie in eerste instantie en nog in de vloeibare fase gaat uitzetten. Na enkele dagen koelt de constructie af, maar het beton is nu niet meer vervormbaar, met interne spanningen tot gevolg. In de middag krijg je feedback op het adviesvoorstel dat je hebt ingeleverd en krijg je tips om je rapportage op te zetten.
Op de vijfde dag komen drie specialisten vertellen over thema’s die je in je rapportage zou kunnen behandelen. Allereerst leer je over de spreekwoordelijke lange levensduur van beton, een van de eigenschappen waardoor beton wereldwijd het meest toegepaste bouwmateriaal is. Vervolgens leer je dat we met beton nog wat stappen moeten zetten om ook CO2-neutraal en circulair te bouwen. Als afsluiting verdiep je je in de certificatie en regelgeving waarmee je nieuwe betonsoorten een zelfde betrouwbaarheid kunt geven als voorheen.
De zesde dag gaat helemaal over betonsoorten en toepassingen. Je ontdekt de vele verschillende mogelijkheden zien en je gaat met je eigen ontwikkelingen aan de slag. De kans is groot dat er betonsoorten bij zitten waarmee jij in jouw advies je voordeel kan doen!
De zevende dag ten slotte ga je werken aan je communicatieve en sociale vaardigheden. In een rollenspel probeer je je te verplaatsen in je bouwpartners. Welke vragen hebben zij en welke oplossingen vinden zij acceptabel? Met je docenten en medecursisten bezoek je de laboratoria op de cursuslocatie en laat je je inspireren door de onderzoeken die hier worden gedaan. Nu heb je zeker voldoende munitie om je adviesrapport te gaan schrijven.
Als eerste schrijf je een adviesrapport over een vraagstuk uit je eigen praktijk. Daarin moet je minstens vier van de acht thema's behandelen die tijdens de cursus aan bod zijn geweest. Als de examencommise jouw adviesrapport voldoende vindt, dan mag je op voor een mondelinge verdediging. Hier laat je zien dat je de inhoud van het rapport beheerst en daarnaast in alternatieven kunt denken.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Je zult je dan wel op een nieuw vraagstuk met bijbehorend adviesrapport moeten richten. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Op dit moment kun je je nog niet inschrijven voor dit examen. De examenprijs hierboven kan nog veranderen, afhankelijk van het moment van inschrijven, maar geeft een goede indicatie. Wij zijn aan het werk om een nieuwe editie in te plannen! Via de knop inschrijven kun je jezelf wel aanmelden voor de interesselijst. Je kiest dan de optie "Open voor interesse". Wij nemen contact met je op zodra het examen opengaat voor inschrijving. Een plek op de interesselijst is nog geen inschrijving, dus je betaalt hier niets voor. Pas als je definitief bent ingeschreven voor het examen, komt er een factuur en ben je verzekerd van je plek.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Maak een sprong in je carrière met deze opleiding! Leer alles om betonconstructies te inspecteren en te herstellen voor een duurzamere toekomst.
Leer hoe je prachtig schoonbeton maakt! Pas CUR 100 toe, realiseer kleuren en effecten via praktische hands-on oefeningen.
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen als Betontechnoloog met jaarlijkse nascholingsmogelijkheden over diverse boeiende thema's!