Ook dit jaar is Heidelberg Materials weer een van de hoofdsponsors van het Beton Event. De wereldwijde producent van cement, zand, grind, betonmortel en asfalt is sinds een aantal jaar ook actief op de recyclingmarkt. Bas Pije (60) werkte jaren in de kunststofwereld en gebruikt nu zijn kennis om de betonproductie in Nederland te verduurzamen.
‘Toen ik acht jaar geleden door Heidelberg werd aangetrokken, trok ik mijn wenkbrauwen op. Ik was gewend om oplossingen te bedenken voor zoiets als een boterhamzakje. Dat gebruik je elke dag en gooi je daarna weg, logisch dat je dat wilt recyclen. Maar beton kan 150 jaar meegaan en is daarna ook nog eens 100 procent recyclebaar. Wat is er duurzamer dan dat?
‘Nu wordt er meer gebouwd dan gesloopt. Als we alle betonafval in nieuw beton zouden verwerken, kunnen we maar 20 procent van onze primaire materialen vervangen. Dat gebeurt nog niet, dus daar kunnen we verbeteren. Maar verder zijn er goed op weg. In Nederland dragen we maar voor 1,5 procent bij aan de CO2-productie, terwijl het wereldwijde gemiddelde 7 procent is. Dat komt onder meer omdat we het afvalproduct hoogovenslak gebruiken voor cement. Een paar jaar geleden hadden we het over “betonschaamte”. Laten we dat veranderen in “betontrots”.’
‘We hebben twee nieuwtjes. Ten eerste brengen wij volgend jaar het eerste CO2 – neutrale cement op de markt, genaamd Evo Zero. De 400.000 ton CO2 die onze installatie in Noorwegen per jaar moet gaan afvangen en opslaan, wordt gecertificeerd en beschikbaar gesteld aan duurzame projecten in allerlei landen.
‘Ten tweede gaan we de klinker of portlandcement die we nu nog toevoegen aan hoogovencement om beton te verharden, vervangen door een cement met gecalcineerde klei. Daarmee verminderen we de CO2 – uitstoot met 25 procent.’
‘Ik zou graag veel studenten willen spreken. De oudere generatie kent ons inmiddels wel, maar het zijn de jóngeren die ons scherp moeten houden op onze doelstellingen. Ik hoop ze te overtuigen van de rol die wij als een van de grootste partijen in de bouw hebben om te zorgen dat we allemaal kunnen blijven wonen, reizen en werken.
‘Je kunt als afgestudeerde gaan werken bij een bedrijf dat al helemaal groen is. Of je kunt bij ons aan de slag en echt impact maken in de verdere verduurzaming van onze sector.’
‘Ik hoop natuurlijk dat iedereen onze stand bezoekt. Maar het is vooral belangrijk dat bezoekers zich breed laten informeren. Er is niet één oplossing voor de verduurzaming van beton. Het gaat juist om de combinatie van ontwikkelingen die zorgt dat we met zijn allen deze transitie kunnen maken.’
Interview met Pim van Baaren, Directeur Van Nieuwpoort Grind en Zand.
Interview met Patrick Karremans, directeur van Vogel B.V.
Tijdens het ECSN-webinar 2025 stonden CO2-reductie, 3D-BIM, 3D-printen en CO2-opname van beton centraal.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Dit is perfect voor nieuwkomers in de betonsector, zoals chauffeurs of verkopers. Je leert over soorten beton, materialen en verwerkingsmethoden.
Ontdek de wereld van beton gemakkelijk vanuit huis met deze online cursus. Volg tien modules vol informatie en toetsen om je voortgang te meten.