Werk je in de betonsector, bijvoorbeeld als werkvoorbereider, chauffeur of verkoper, maar weet je nog weinig over beton? Dan is dit de ideale cursus om kennis te maken met dit fascinerende materiaal. Je leert welke soorten beton er zijn, welke materialen gebruikt worden, hoe beton verwerkt wordt en meer.
In de cursus doe je kennis op over beton als bouwmateriaal en de samenstellende grondstoffen waaruit we beton maken. Je leert over toepassingen van beton in constructies en hoe je betonconstructies moet maken. Tot slot leer je over het kwaliteitsproces.
Als je deze cursus hebt afgerond, begrijp je wat je allemaal moet doen om een kwalitatief duurzame betonconstructie te maken.
Na afronding van deze cursus kun je verder studeren voor betonlaborant of aan het werk in de betonsector of bij een bouwbedrijf.
Bij deze cursus maak je gebruik van een dictaat, dat je bij aanvang ontvangt. De PowerPoints van de docent komen digitaal beschikbaar via de online omgeving.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste avond leer je allereerst je docent en je medecursisten kennen. Daarna hoor je over allerlei eigenschappen van betonspecie en beton. Tot slot maak je kennis met de belangrijkste bindmiddelen: portlandcement, hoogovencement en poederkoolvliegascement.
De tweede avond staat in het teken van het toeslagmateriaal, dat zo’n 70% van beton uitmaakt. Welke soorten zijn er zoal? Hoe maak je een goede samenstelling van verschillende materialen en korrelgroottes? En wat doen hulpstoffen en vulstoffen in betonspecie en beton?
Op de derde avond gaan we dieper in op de eigenschappen van betonspecie. De vloeibaarheid is in de verwerkbare fase erg belangrijk. Hoe meet je die vloeibaarheid? Welke eigenschappen spelen er nog meer een rol bij de productie? En hoe kun je schades in de eerste uren na het storten voorkomen?
Op de vierde avond staan we stil bij de eigenschappen van het eindproduct, beton. Beton is het meest toegepaste bouwmateriaal ter wereld en er zijn vele positieve eigenschappen die daarvoor hebben gezorgd. Verder behandelen we verschillende bijzondere betonsoorten.
De vijfde avond staat in het teken van de mengselsamenstelling. Een mengsel moet aan verschillende grondslagen voldoen: normatieve, constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische. Beton specificeren we met een sterkteklasse en een milieuklasse.
Op de zesde avond krijg je inzicht in de productie van betonspecie. Voor het grootste gedeelte gaat dat hetzelfde in een betonmortelcentrale als in een betonproductenfabriek. Maar je leert ook de verschillen.
Op de zevende avond leer je van alles over bekisting, wapening en voorspanning. De bekisting geeft vorm aan het beton. Wapening en voorspanning hebben we nodig om met beton sterke constructies te maken.
De achtste avond vertellen we je over de verwerking van betonspecie op de bouwplaats. Waar moet je allemaal op letten om een goed eindproduct te krijgen en welke hulpmiddelen hebben we allemaal tot onze beschikking? Storten, verdichten en nabehandelen zijn belangrijk.
Op de negende en laatste avond staan we nog even stil bij het begrip kwaliteit en de controles die we daarvoor moeten uitvoeren. Tot slot laten we je een proefexamen maken. Uiteraard zal de docent samen met jou de resultaten doorspreken.
Het examen duurt 1,5 uur. Je legt het examen af op een computer op een locatie bij jou in de buurt. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Je moet minimaal 40 vragen goed beantwoorden voor een voldoende. Tijdens dit examen mag je het cursusmateriaal niet erbij houden.
Met dit certificaat kan het bouwbedrijf waar jij werkt zich certificeren volgens de BRL 1518.
Mijn cursuservaring
Leuke cursus gehad. Goede leermeester die er voor zorgde dat je bij de les bleef.
Cursist
Juni 2023
Docent is gepassioneerd over zijn vak en weet hier duidelijk over te vertellen, compleet met cases, foto's en filmpjes.
Leerzame cursus, welke ik heb gevolgd om meer inzicht te krijgen voor mijn functie als administratief medewerker voor een betoncentrale.
Ik heb zelf ontzettend veel aan de cursus gehad. Aangezien ik nog geen jaar in het beton zit, was veel mij onbekend. Ik was op zoek naar achtergrond informatie van beton.
Alles was keurig geregeld en verzorgd. Veel geleerd; goede informatie en leuke lessen.
Zeer nuttig voor je dagelijkse werkzaamheden.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
Basiskennis Beton Algemeen is een cursus waarmee je kennis maakt met de betonbouwsector. Alle facetten van het bouwen met beton worden in eenvoudige bewoording geïntroduceerd en verklaard.
Basiskennis Beton Technologie is een cursus waarin alle grondbeginselen van het ontwerpen en produceren van beton worden uitgelegd. Beginnend vanuit de samenstellende grondstoffen via het mengen en de processen tijdens de verharding van betonspecie tot beton.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.
Word een expert in toeslagmaterialen met deze cursus en leer de theorie en de praktijk van een laboratorium bij een leverancier van toeslagmaterialen.
Maak kennis met de betontechnologie, inclusief samenstelling, mengsels, vervaardiging en verwerking.