Op woensdag 5 maart 2025 gaf Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, een update van de plannen in het Betonakkoord. Hoe staan we ervoor? De eerste en belangrijkste boodschap: de opschaling van de verduurzaming is in volle gang. Sluit je aan!
Sinds de ondertekening in 2018 is er hard gewerkt aan plannen en oplossingen om beton duurzamer te maken. Nu is het tijd voor opschaling: innovaties worden in de praktijk gebracht, regels worden aangescherpt en de hele sector beweegt mee.
Infrastructuur (IenW) heeft wetgeving in gang gezet om CO₂- en circulariteitseisen wettelijk te verankeren (klaar rond 2027). Gebouwen (VRO) onderzoekt hoe private opdrachtgevers via een convenant dezelfde eisen kunnen hanteren.
De koploper-peloton aanpak houdt in dat de milieuprestaties die de koplopers in de betonsector al kunnen leveren, over twee tot drie jaar de contracteisen voor het peloton zullen zijn. Dit geldt voor CO₂-reductie en circulariteit. Elk jaar wordt de MilieuKostenIndicator (MKI) met 7,5 procent aangescherpt.
Er zijn zes coalities actief of in de opstartfase:
Op de planning staat een zevende coalitie genaamd ‘CO2 arme en IT gedreven (re-circulaire) woning- en utiliteitsbouw’.
Het Betonakkoord zit in een versnelling, waarbij contracteisen, samenwerking en innovatie de sleutel zijn tot een circulaire en CO₂-arme betonsector. Betonleveranciers en -bouwers kunnen zich voorbereiden op nieuwe eisen en innovaties. Opdrachtgevers kunnen zich aansluiten bij de coalities en duurzame eisen stellen. Ontwerpers en ingenieurs kunnen werken met circulaire oplossingen en slim materiaalgebruik. Jacqueline Cramer roept op: sluit je aan en draag bij aan de verduurzaming van beton.
Met het Betonakkoord realiseren we haalbare CO2-reductiedoelen. We werken samen en delen kennis.
In het webinar gaan gespreksleider Dorien Staal en sprekers Leo Dekker en Jan Schuttenbeld in gesprek over het hergebruik van betonreststromen.
Opdrachtgever ProRail en aannemer Mobilis vertellen in dit webinar over hun ervaringen, dat gekenmerkt werd door vallen en weer opstaan.
Weet je al meer over MKI, leer dan over de effecten van processen en materialen op MKI-berekeningen. Oefen en discussieer met elkaar.
Leer over berekeningsmethodieken en instrumenten in MPG (en MKI), met praktische oefeningen en discussies.
Welke impact heeft beton op CO2-uitstoot? Maak kennis met meet- en berekenmethoden, CO2-reductiemogelijkheden en praktische toepassingen.