Carbonatatie is een natuurlijk chemisch proces. In dit artikel lees je hoe carbonatatie werkt, waarom het een probleem is en hoe we het kunnen voorkomen.
Carbonatatie treedt op als beton in contact komt met kooldioxide (CO2) uit de lucht. De CO2 reageert met het calciumhydroxide in het beton. Bij deze reactie vormt zich een nieuw mineraal, namelijk calciumcarbonaat, dat lijkt op kalksteen.
De reactie begint aan het oppervlak van het beton en dringt langzaam naar binnen. Carbonatatie verlaagt de pH-waarde (zuurgraad) van het beton. Normaal gesproken heeft beton een hoge pH-waarde, wat betekent dat het basisch is. Door carbonatatie wordt het beton minder basisch en meer neutraal.
Carbonatatie is een probleem, omdat het de beschermende laag rond het wapeningsstaal in beton kan aantasten. Wapeningsstaal maakt beton sterker en stabieler, dus als de beschermende laag wordt aangetast, kan het wapeningsstaal gaan roesten. Dit kan de betonconstructie verzwakken.
Er zijn verschillende manieren om de effecten van carbonatatie te verminderen. Vaak gebruiken we speciale coatings die het beton beschermen tegen de invloeden van CO2. Ook kan het helpen om betonconstructies goed te onderhouden en te zorgen voor een goede betondekking, de afstand tussen het betonoppervlak en het wapeningsstaal.
Carbonatatie is een natuurlijk chemisch proces dat optreedt wanneer beton in contact komt met kooldioxide uit de lucht. Het kan de beschermende laag rond het wapeningsstaal aantasten en zo de structuur van het beton beïnvloeden. Met preventieve maatregelen kunnen we de effecten van carbonatatie verminderen.
Interview met dé expert in Nederland: Rob Polder.
Rijkswaterstaat en de Betonvereniging starten Communities of Practice om samen duurzame oplossingen voor beton te ontwikkelen.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van het openingspanel op het Beton Event.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Volg deze online inleidende cursus op eigen tempo voor kennis over betononderhoud, -reparatie en aantastingsmechanismen.
Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!