Hybride cursus Voorspantechniek Uitvoering’Hybride cursus Voorspantechniek Uitvoering

In augustus meldde cursist Johan Schokker, betontechnoloog/laborant bij Van Nieuwpoort Wildo Prefab Beton, zich bij ons met de mededeling dat hij graag wilde deelnemen aan de cursus ‘Voorspantechniek Uitvoering’. Echter, door een ongeval is Johan tijdelijk minder mobiel, waardoor hij niet in staat is om naar de leslocatie af te reizen. Zijn vraag was dan ook: ‘kan ik eventueel online deelnemen?’. Nu is zo’n vraag na alle online oplossingen en lessen die wij in het kader van de coronamaatregelen hebben uitgevoerd, niet iets waar de Betonvereniging nog voor terugschrikt. Natuurlijk wilden wij Johan graag helpen!

In overleg met de betrokken docenten Ruud Meijer en Henry van de Werken bedachten we een setup, waarbij een camera met microfoon op de leslocatie zou worden opgesteld, gekoppeld aan Teams en het digiboard. Langs die weg kon Johan meedoen en meepraten met de docent en de overige cursisten. Door het gekoppelde digiboard had Johan de presentatie goed in beeld. Wanneer de docent zijn uitleg op het digiboard uittekende, was dit voor Johan vanuit huis perfect te volgen. Programmanager Erik Vergeer bediende vanuit de leslocatie de ‘techniek’ en hield de stream in de gaten.

Johan: ‘Ik ben heel blij met alle medewerking die ik van de Betonvereniging en de docenten krijg. Toen ik mijn vraag stelde om de cursus online mee te kunnen maken, had ik deze hulp niet verwacht. Hoewel ik nog in het revalidatieproces zit, gaat het de goede kant op. Meedoen aan de cursus is voor mij niet alleen waardevol, maar geeft ook afleiding. De cursus spreekt mij erg aan. Die is praktijkgericht met veel informatie en (praktijk)voorbeelden.
De interactie via de online oplossing lukt goed. Ik kan zowel de docent als de presentatie goed zien, vragen stellen en desgewenst meepraten met de cursisten op de locatie. De juiste opstelling van de camera met microfoon is essentieel, maar ik kan alles goed volgen. Uiteraard had ik liever naar de leslocatie gekomen om de lessen te volgen, maar dat zit er nu even niet in. Ik ben dus erg blij met deze mogelijkheid’.

Door online deelname te combineren met de fysieke les, is er feitelijk sprake van een hybride cursus. Voor zowel de Betonvereniging als voor de docent was deze hybride manier van werken een experiment. We hebben deze werkwijze vooraf goed doorgedacht om ervoor te zorgen dat we de kwaliteit van de cursus, voor zowel Johan als zijn medecursisten op de leslocatie, goed konden borgen. Aardig detail: ook een medecursist van Johan heeft ondertussen een keer gebruik gemaakt van de online oplossing, omdat hij wegens omstandigheden niet op de leslocatie kon zijn. Ook in dat opzicht is dit een handige oplossing gebleken.

Wil jij jezelf ook blijven ontwikkelen? Bekijk ons cursusaanbod of neem contact op met ons, wij helpen je graag verder!