Wil jij de functie van betonlaborant vervullen? Met deze cursus haal je de kennis in huis over de kwaliteitseisen waaraan betonspecie en de benodigde grondstoffen moeten voldoen. Ook leer je welke proeven je moet doen om de kwaliteit van beton aan te tonen, zoals voorgeschreven in BRL 1801.
In de cursus krijg je kennis over alle verschillende grondstoffen en beton. Ook leer je hoe je de verschillende proeven moet uitvoeren om de kwaliteit van beton en betonspecie vast te stellen.
Als je deze cursus hebt afgerond, kun je de proeven uitvoeren die in de verschillende normen voor beton en betonspecie staan beschreven.
Met het diploma Betonaborant BV op zak kun je aan het werk in het laboratorium van een betonmortelcentrale of prefab-betonfabrikant. Om bij te blijven volg je elke vijf jaar de nascholingscursus.
Bij deze cursus maak je gebruik van een dictaat, dat je bij aanvang ontvangt. Ook ontvang je de relevante normen, die je bij je werkzaamheden zult gebruiken. De PowerPoints van de docent komen digitaal beschikbaar via de online omgeving.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste dag leer je allereerst je docent en je medecursisten kennen. Daarna ga je het laboratorium in waar je tijdens deze cursus aan de slag gaat. Ook krijg je de instructies die nodig zijn om veilig te werken en verdiep je je in de taken van een betonlaborant.
Op de tweede dag besteed je aandacht aan het bindmiddel. Welke hoofdbestanddelen zijn er zoal voor cement en hoe effectief zijn ze? Je gebruikt daarbij de zogenoemde bindmiddelfactor k. Je leert ook dat een bindmiddel actief wordt zodra je er water aan toevoegt. Dat ga je daarna met eigen ogen zien in het laboratorium.
Op de derde dag leer je welke toeslagmaterialen geschikt zijn voor beton. Je leert onder meer over het begrip korrelpakking, hiermee bedoelen we hoe de fijne korrels de holle ruimtes tussen de grove korrels opvullen. Verder bepaal je het vochtgehalte van toeslagmateriaal, zodat je precies kunt berekenen hoeveel water je nog moet toevoegen aan de betonspecie.
Op de vierde dag ga je aan de slag met water. Je leert welke soorten aanmaakwater je mag toepassen in beton. Verder ga je in het laboratorium de eerste serie proeven doen. Nadat de docent de proeven heeft voorgedaan, mag je ze zelf uitvoeren.
De vijfde dag leer je over hulpstoffen en andere toevoegingen. Hulpstoffen helpen je om een of meer eigenschappen van de specie of het beton te veranderen. Voor elk doel gebruik je doelgerichte hulpstoffen. Ook pas je vulstoffen toe. Je leert waarom, wanneer en hoe je vulstoffen gebruikt.
Op de zesde dag leer je de belangrijkste betonsoorten kennen. Behalve het normale grindbeton zijn er nog heel veel meer specifieke soorten en elke soort heeft een eigen specifieke toepassing. Je leert ook dat je bij sommige betonsoorten andere metingen moet doen dan bij normaal beton.
Op de zevende dag leer je eerst dat het ontwerp van een mengselsamenstelling de taak en verantwoordelijkheid is van de betontechnoloog. Maar de betonlaborant kan de technoloog daarbij goed helpen. Jij kunt namelijk helpen om de mengselsamenstelling bij te sturen, door testen te doen. Daarom sta je stil bij de vele eigenschappen van betonspecie en beton.
Op de achtste dag doe je een tweede serie proeven in het betonlaboratorium. Je krijgt feedback op de rapporten die je zelf in de tussentijd hebt gemaakt van proeven in je eigen werksituatie. Tot slot ga je nog wat rekenen met de verschillende materialen die je in het laboratorium kunt vinden.
Op de negende dag ga je de eigenschappen van betonspecie bepalen. Daarvoor heb je de resultaten nodig van de verschillende proeven. Daarna bepaal je de water-cementfactor of water-bindmiddelfactor en doe je de uitleveringscontrole.
De tiende dag leer je over de beproevingsmethodieken van beton. Hiervoor heb je eerder van elk betonspeciemengsel betonkubussen gemaakt. Je eindigt met de derde serie proeven in het betonlaboratorium.
Op de elfde en laatste dag geef je antwoord op de vraag of een ontworpen betonsamenstelling voldoet aan de eisen van NEN-EN 206. Ook voer je een geschiktheidsonderzoek uit. Tot slot maak je een proefexamen, zodat je goed voorbereid aan het schriftelijk examen kunt meedoen.
Je doet een praktijkopdracht. Heb je hiervoor een voldoende, dan mag je ook het schiftelijke examen doen.
Het schriftelijk examen bestaat uit twintig meerkeuzevragen en ongeveer tien open vragen. De meerkeuzevragen toetsen je kennis; de open vragen toesten of je deze kennis ook kunt toepassen.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Met het diploma voldoet je werkgever aan de BRL 1801.
Mijn cursuservaring
Mathijs de Vaan (docent) deed het goed, met een fijne en heldere manier van uitleggen. Meer video zou fijn zijn.
Cursist
Februari 2024
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning -en Utiliteitsbouw
Interessante en leerzame cursus, kundige leraren en goed interactief
Frank Crama
December 2024
Voorspantechniek Uitvoering
Prima goed verzorgde cursus. Fijne les omgeving.
Juni 2024
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie
De docent had veel kennis van beton. De cursus was wel wat theoretisch.
November 2024
Betonstorten van Voorbereiding tot Verhardingsbeheersing
Goede examenvragen sluiten aan op de colleges.
April 2024
Basiskennis Beton Constructieleer
De docent, Anton, is een Topper!
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Ontdek beproevingsnormen voor betonspecie en zelfverdichtend beton, leer over NEN EN 206 en NEN 8005 en test je kennis met een recent examen!
Maak kennis met de betontechnologie, inclusief samenstelling, mengsels, vervaardiging en verwerking.
Leer de theorie en praktijk voor metselmortellaboranten over kwaliteitseisen en laboratoriumwerkzaamheden.