Deze cursus is een onmisbare introductie in betontechnologie. Je leert over samenstelling, mengsels, vervaardiging en verwerking. Je kunt hierbij de relevante regels volgen en kwaliteitszorg toepassen.
Je bereidt je goed voor op de lessen. Dat is nodig, want de docent zal niet alle theorie behandelen. Je gaat met de geleerde theorie aan de slag en maakt opgaven. Aan het eind van de les krijg je huiswerk mee, zodat je de volgende les weer goed mee kunt doen.
Als je deze cursus hebt afgerond, begrijp je wat je allemaal moet doen om een kwalitatief duurzame betonconstructie te maken.
Met het certificaat kun je doorstromen in de opleidingen Betontechnoloog BV, Betontechnologisch Adviseur BV en Betononderhoudskundige BV. Maar je kunt ook je vak als betonconstructeur of uitvoerder beter uitoefenen.
Bij de eerste les krijg je een dictaat uitgereikt. Hierop is het examen gebaseerd.
Verder kun je op de Beton Academie videofilmpjes met uitleg van de theorie en opgaven om te oefenen terugvinden. Ook het dictaat is online beschikbaar.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste lesdag leer je allereerst je docent en je medecursisten kennen. Daarna verdiep je je in beton als bouwmateriaal. We onderscheiden verschillende fasen en nemen je mee in het proces van betonspecie via verhardend beton naar verhard beton.
Op de tweede lesdag leer je over milieuklassen en de bestandheid van beton tegen diverse aantastingsmechanismen. Beton heeft vele goede eigenschappen die het materiaal geschikt maken voor verschillende toepassingen. Je leert hoe je deze eigenschappen het best kunt gebruiken.
De derde dag staat in het teken van het toeslagmateriaal, dat zo’n 70% van beton uitmaakt. Welke soorten zijn er zoal? Hoe maak je een goede samenstelling van verschillende materialen en korrelgroottes? En hoe beïnvloeden de toeslagmaterialen de technische levensduur?
Op de vierde dag staan we stil bij het bindmiddel waarmee we de toeslagmaterialen aan elkaar ‘plakken’. Je leert over cement en de invloed van de water-cementfactor op de duurzaamheid van beton. Je leert ook dat cement uit verschillende grondstoffen bestaat en dat voor elke toepassing vaak een specifiek cement de beste keuze is.
Op de vijfde dag praten we je bij over de vele recente ontwikkelingen op het vlak van milieukundige duurzaamheid, waardoor het bindmiddel van vandaag en morgen anders zal zijn dan dat van gisteren. Verder leer je hoe ook hulpstoffen de laatste decennia de productie van betonspecie enorm hebben beïnvloed.
Tijdens deze dag staat de eerste toets centraal. We testen je kennis van de eerste vijf hoofdstukken. Belangrijk is dat je je eigen laptop meeneemt naar de les! Je krijgt direct na je toets een voorlopig cijfer te zien, waardoor je weet of je op de goede weg bent of nog een tandje extra moet steken! Na de toets bespreekt je docent nog plenair de belangrijkste toetsvragen.
De zevende dag staat in het teken van de mengselsamenstelling. Een mengsel moet aan verschillende grondslagen voldoen: normatieve, constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische. Soms zijn er tegengestelde belangen, maar in alle gevallen zul je een duurzame betonconstructie nastreven.
Op de achtste dag ga je aan het werk. Met een tien-stappenplan ga je daadwerkelijk een samenstelling ontwerpen. Hoe ziet het pakket fijn en grof toeslagmateriaal eruit, welke cementsoort kies je en hoeveel water voeg je toe?
Op de negende dag leer je meer over betonspecie. Hoe maken ze betonspecie op een betonmortelcentrale en hoe in de betonproductenindustrie? Daarna leer je over betonspecie verwerken op de bouwplaats. Waarop moet je zoal letten en welke hulpmiddelen heb je tot je beschikking?
De tiende dag vertellen we je over de vele normen en regelgeving waarmee we van het materiaal beton ook een betrouwbaar bouwmateriaal hebben gemaakt. Een deel van de normen heeft een wettelijke basis, een ander deel is gebaseerd op afspraken die bouwpartners met elkaar hebben gemaakt.
Op de elfde dag hoor je over het thema kwaliteit. Wat bedoelen we met kwaliteit en hoe hebben producenten het aantonen van die kwaliteit georganiseerd? Meten is weten is ook hierbij aan de orde van de dag. Met de meetgegevens van de producent kun jij samen met alle volgende ketenpartners de eigen processen op orde brengen.
Op de twaalfde en laatste dag kijken we terug op wat we in de voorgaande tien avonden met elkaar hebben geleerd. Om jou op het examen voor te bereiden laten we je een proefexamen doen. En uiteraard zal de docent samen met jou de resultaten doorspreken.
De eerste toets is een digitaal examen over de eerste hlft van de cursus met 60 meerkeuzevragen. Hiervoor krijg je 1,5 uur de tijd. Het examen wordt afgenomen tijdens de les én op jouw locatie, Neem je laptop mee!
De tweede toets beslaat de tweede helft van de cursus en duurt 2,5 uur. Deze wordt digitaal afgenomen op een locatie bij jou in de buurt. Je kennis wordt getoetst met 45 meerkeuzevragen en een aantal open vragen. Een mengselberekening volgens het 10-stappenplan is hierbij vast onderdeel.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Mijn cursuservaring
Een goed opgebouwde cursus, alle facetten komen aan bod. De docent was erg gedreven en zorgde voor een goede balans.
Cursist
Juni 2023
Ik heb op een fijne en begrijpelijke manier les gekregen. De leraar heeft alle punten waar we op vastliepen uitgelegd totdat dit bij iedereen duidelijk was.
Ik heb tijdens de cursus veel geleerd wat ik kan gebruiken in mijn dagelijkse werkzaamheden. Door de vele praktijkvoorbeelden blijft de kennis hangen.
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning -en Utiliteitsbouw
Interessante en leerzame cursus, kundige leraren en goed interactief
Frank Crama
December 2024
Beton in het Lab
Mathijs de Vaan (docent) deed het goed, met een fijne en heldere manier van uitleggen. Meer video zou fijn zijn.
Februari 2024
Voorspantechniek Uitvoering
Prima goed verzorgde cursus. Fijne les omgeving.
Juni 2024
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
Basiskennis Beton Algemeen is een cursus waarmee je kennis maakt met de betonbouwsector. Alle facetten van het bouwen met beton worden in eenvoudige bewoording geïntroduceerd en verklaard.
Basiskennis Beton Technologie is een cursus waarin alle grondbeginselen van het ontwerpen en produceren van beton worden uitgelegd. Beginnend vanuit de samenstellende grondstoffen via het mengen en de processen tijdens de verharding van betonspecie tot beton.
Dat kan gedeeltelijk. Op de Beton Academie staat een aantal filmpjes waarmee een deel van de theorie wordt uitgelegd. Die zou je dus met zelfstudie tot je kunnen nemen. Het zwaartepunt van de cursus ligt echter bij het daadwerkelijk samenstellen van mengsels, uiteenlopend van aardvochtig tot zelfverdichtend, en alles daartussenin. Klassikaal les en oefenen zijn daarvoor onontbeerlijk. Ook de onderwerpen kwaliteit en controle lenen zich niet voor online lessen.
Alle theorie wordt op onze digitale leeromgeving met videofilmpjes uitgelegd. Als je over een uitstekende zelfdiscipline beschikt, kun je samen met het cursusdictaat en de aangereikte vragen, opgaven en uitwerkingen een heel eind komen. Af en toe sparren met een docent of anders een ervaren betontechnoloog kan het laatste positieve zetje betekenen.
Als je in de Master Civiele Techniek in Delft het college Concrete Science and Technology hebt gevolgd, hoef je de Basiskennis Beton Technologie niet te volgen.
rens@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Je leert over constructieve principes als momentenlijn, dwarskracht en normaalkracht.
Ontdek alle essentiële aspecten van betontechnologie, met interactieve online voorbereiding en begeleiding van expertdocenten!
In deze cursus leer je hoe je verschillende bouwpartners kunt adviseren de juiste keuzes te maken in toepassing van beton.