Bel voor persoonlijk advies: 0182 - 539 233

Bereid je op tijd voor: dit moet je weten over de vernieuwde Eurocode 2

De vernieuwde Eurocodes komen eraan. Dit zijn Europese normen om de constructieve veiligheid van bouwconstructies te toetsen. De Eurocode 2 (voor betonconstructies) krijgt een grondige herziening. Welke veranderingen kunnen we verwachten en wat betekent dit voor constructeurs en toetsers? Zes vragen.

Wat zijn Eurocodes?

Wat zijn Eurocodes?

In de Eurocodes staan Europese normen voor constructieve veiligheid. Met de Eurocode kun je berekenen of toetsen of gebouwen constructief veilig zijn, bij allerlei belastingen. Hiermee kun je schade voorkomen die ontstaat door bijvoorbeeld extreem weer of brand. Er zijn in totaal negen Eurocodes voor verschillende materialen en situaties. De richtlijnen voor betonconstructies staan in de Eurocode 2.

Waarom zijn er Eurocodes?

Waarom zijn er Eurocodes?

De eerste Eurocodes kwamen in de jaren negentig tot stand om een betere internationale samenwerking mogelijk te maken. In Nederland werden de Eurocodes in 2012 in de bouwregelgeving opgenomen (deze regels vervingen de toen geldende TGB-normen). Nederlandse bouwbedrijven kunnen dankzij de Eurocodes makkelijker handelen op de Europese markt, omdat ze hun ontwerpen niet telkens aan hoeven te passen aan de specifieke eisen van een ander land.

Met de Eurocodes gelden voor alle lidstaten dezelfde basisregels. Wel heeft elk land een Nationale Bijlage met eigen aanpassingen, om de verschillen in de manier van bouwen en het klimaat te ondervangen (in Oostenrijk valt bijvoorbeeld meer sneeuw dan bij ons).

Waarom vernieuwen?

Waarom worden de Eurocodes vernieuwd?

Er wordt internationaal veel onderzoek gedaan naar betonconstructies. Daaruit ontstaan steeds nieuwe rekenmethodes, waardoor de huidige regelgeving niet meer voldoet. Sommige constructies zijn ‘overdreven veilig’, omdat er bijvoorbeeld te veel materiaal is gebruikt. Bij andere bouwwerken is het veiligheidsniveau juist te laag.

De vernieuwde Eurocodes moeten ervoor zorgen dat we constructies zowel economisch als veilig kunnen bouwen, en dat we aan de huidige en toekomstige duurzaamheidsprincipes kunnen voldoen.

Wat wijzigt er?

Welke wijzigingen staan er in de nieuwe Eurocode 2?

Dit vragen we aan constructief ontwerper Paul Lagendijk, die sinds 1995 bij Aronsohn Raadgevende Ingenieurs werkt. Paul kent de huidige én nieuwe Eurocode 2 zo ongeveer uit zijn hoofd. Hij schreef mee aan de herziening van het standaardwerk Constructieleer Gewapend Beton (CB2) toen de eerste Eurocode werd geïntroduceerd, en is nu betrokken bij het lesmateriaal voor onze cursus Vernieuwde Eurocode 2.

‘Geen enkele rekenregel is hetzelfde gebleven,’ zegt hij over de nieuwe Eurocode 2. ‘De principes zijn niet veranderd, maar de manier waarop je een constructie berekent wel. Een voorbeeld: het bilineaire spanningsrekdiagram dat we normaal gebruiken voor beton, wordt een parabolisch-rechthoekig spanningsdiagram. Dit betekent dat toetsing op buiging en normaalkracht anders wordt.

‘Ook de toetsingsregels voor dwarskracht veranderen, net als de rekenwaarde van de betondruksterkte en verankeringslengtes van wapeningsstaven. Alleen dezelfde betonsterkteklassen komen terug. Verder is bijna niks identiek aan wat we gewend zijn. Dit betekent dat constructeurs en toetsers bij elke stap nieuwe formules moeten gaan gebruiken.’

Hoe voorbereiden?

Hoe kunnen constructeurs en toetsers zich voorbereiden?

De Betonvereniging heeft op basis van de meest actuele versie van de nieuwe norm en het achtergronddocument een cursus ontwikkeld die ingaat op de belangrijkste veranderingen in de vernieuwde Eurocode 2. In drie dagdelen raak je vertrouwd met de nieuwe regels voor buiging, staafwerkmodellen, dwarskracht, pons, scheurwijdte en nog veel meer. Meld je hier aan voor de cursus, die in maart begint.

De cursus is er voor constructeurs en toetsers die al werkzaam zijn in de beton(bouw)sector, maar ook voor docenten die aanstormende talenten (hbo- en wo-studenten) goed willen voorbereiden en de nieuwe regelgeving in hun lessen willen verwerken.

Waarom nu al?

Waarom moet dit nu al?

De Eurocode 2 is vanaf maart 2028 van kracht. Dit lijkt ver weg, maar het is belangrijk je op tijd voor te bereiden. ‘Zorg dat je vertrouwd bent met de nieuwe regels zodra de Eurocode geïmplementeerd wordt,’ adviseert Paul Lagendijk. ‘De ervaring leert dat er altijd onvolkomenheden en onduidelijkheden in de nieuwe richtlijnen zitten, die pas omhoogkomen als mensen ermee gaan werken. Als we ons tijdig in de nieuwe regelgeving verdiepen, zorgen we met zijn allen voor een soepele overgang.’

Gerelateerde artikelen

Waarom een BRL 0507 certificaat loont voor vlechtbedrijven

Ontwerp en Constructie

Het BRL 0507 certificaat laat zien dat je wapening vakkundig, veilig en volgens de regels uitvoert.

Meer informatie

Communities of Practice: Samenwerken aan de toekomst van duurzaam beton

Werkvoorbereiding en Uitvoering Ontwerp en Constructie Onderhoud en Reparatie Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

Rijkswaterstaat en de Betonvereniging starten Communities of Practice om samen duurzame oplossingen voor beton te ontwikkelen.

Meer informatie

Optimistisch vooruitkijken: waar staan we op de weg naar duurzaam en circulair beton?

Werkvoorbereiding en Uitvoering Ontwerp en Constructie Onderhoud en Reparatie Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het openingspanel op het Beton Event.

Meer informatie

Gerelateerde cursussen en evenementen

28 mei 2025

ALV 2025 - 28 mei

Werkvoorbereiding en Uitvoering Ontwerp en Constructie Onderhoud en Reparatie Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

Meer informatie
Een bijeenkomst van drie ingenieurs over een ontwerp.

Vernieuwde Eurocode 2

Ontwerp en Constructie

Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.

Meer informatie
Laboratorium voor het testen van bouwmaterialen Laboratoriumtechnicus meet de grootte van een betonnen kubus met behulp van een metalen liniaal

Beton in het Lab

Cement- en Betontechnologie

Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.

Meer informatie