Bel voor persoonlijk advies: 0182 - 539 233

Hergebruik van ter plaatse gestorte betonelementen in nieuwe gebouwconstructies

Link gekopieëerd!

De gebouwde omgeving is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar draagt ook sterk bij aan het verbruik van grondstoffen en milieubelasting. Door de toenemende bouwactiviteit in Nederland is er dringend behoefte aan duurzame oplossingen. De Nederlandse overheid wil in 2050 klimaatneutraal zijn en heeft als tussendoel een CO₂-reductie van 55 procent in 2030. Een mogelijke manier om hieraan bij te dragen is het hergebruiken van constructieve elementen uit bestaande gebouwen. Dat vermindert de vraag naar nieuwe materialen en beperkt de hoeveelheid bouwafval.

Onderzoek

Onderzoek

Femke Middeldorp onderzocht voor haar Master Civiele techniek de haalbaarheid van hergebruik van ter plaatse gestorte betonelementen in nieuwe gebouwen. Deze elementen zijn niet ontworpen voor demontage, waardoor hergebruik verschillende structurele en praktische uitdagingen met zich meebrengt. Denk aan snijkrachten, transport, veranderde ondersteuningscondities, andere krachtsverdelingen en de manier waarop we elementen opnieuw met elkaar verbinden.

Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie en een theoretische analyse uitgevoerd om de structurele gevolgen van hergebruik in kaart te brengen. Daarnaast heeft Middeldorp twee casestudies geanalyseerd om te toetsen hoe de theoretische knelpunten zich in de praktijk voordoen.

Middeldorp ontwierp en evalueerde meerdere methoden voor het opnieuw verbinden van elementen met een Multi-Criteria Analyse (MCA). Daarbij keek ze naar aanpassingen aan het element, toepasbaarheid van standaardtechnieken, benodigde inspanning op de bouwplaats, overdimensionering en nauwkeurigheid tijdens plaatsing. De resultaten laten zien dat zowel stijve als scharnierende verbindingen, met hergebruikte elementen of in combinatie met nieuwe onderdelen, goed uitvoerbaar zijn. Voor een eerste toepassing zijn scharnierende verbindingen tussen hergebruikte en nieuwe elementen het meest praktisch.

Conclusie

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat hergebruik van ter plaatse gestorte betonelementen structureel haalbaar is, als er voldoende aandacht is voor de details van de verbindingen en de aanpassing van de constructie. Voor grootschalige toepassing is vervolgonderzoek nodig. Denk aan het ontwikkelen van gestandaardiseerde beoordelingsmethoden, aansluiting op moderne normen en het testen van verbindingen op ware grootte. Ook het gebruik van digitale hulpmiddelen voor materiaalinventarisatie en adaptief ontwerpen kan de haalbaarheid van hergebruik vergroten. Als we deze uitdagingen aanpakken, kan hergebruik van constructieve elementen uitgroeien tot een vaste waarde binnen circulair bouwen.

Lees meer

Download de scriptie

Gerelateerde artikelen

Microfoon met daarvoor een pop filter en een grijze achtergrond.

Update Betonakkoord door Jacqueline Cramer

Studio Beton webinars Duurzaamheid en Circulariteit

Heb je het webinar van het Betonakkoord gemist? Wij vatten de belangrijkste punten voor je samen.

Meer informatie

Het spanningsveld tussen lagere ‘milieu-impact’ en technische levensduur van cementbeton

Duurzaamheid en Circulariteit

We moeten duurzame innovaties in beton zorgvuldig afwegen tegen de technische levensduur om prestaties en veiligheid te borgen.

Meer informatie
Luchtfoto van een fabriek voor zandwinning vlakbij Wageningen

Opbrengsten CoP Optimaal grondstofgebruik

Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

De betonsector streeft naar een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050 met lokale oplossingen en internationaal onderzoek.

Meer informatie

Gerelateerde cursussen en evenementen

28 mei 2025

ALV 2025 - 28 mei

Werkvoorbereiding en Uitvoering Ontwerp en Constructie Onderhoud en Reparatie Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

Meer informatie
Een bijeenkomst van drie ingenieurs over een ontwerp.

Vernieuwde Eurocode 2

Ontwerp en Constructie

Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.

Meer informatie
Laboratorium voor het testen van bouwmaterialen Laboratoriumtechnicus meet de grootte van een betonnen kubus met behulp van een metalen liniaal

Beton in het Lab

Cement- en Betontechnologie

Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.

Meer informatie