Voor ieder van ons zal 2020 de geschiedenis ingaan als het jaar waarin het Coronavirus ons dagelijks leven en activiteiten behoorlijk veranderde. Zo ook het wezen van de Betonvereniging. Het meest in het oog springend waren de fysieke onderwijsactiviteiten die we op enig moment moesten staken dan wel annuleren. Ook kon voor het eerst sinds 1958 de Betondag niet plaatsvinden vanwege de maatregelen van overheidswege.
De Betonvereniging heeft de afgelopen twee jaren behoorlijk geïnvesteerd in digitalisering van haar activiteiten. Hierdoor waren wij goed in staat om continuïteit te bieden aan onze cursisten: we konden namelijk redelijk eenvoudig online cursussen en opleidingen verzorgen. Ons docentenkorps werd versneld getraind in deze nieuwe vorm van lesgeven, hetgeen de kwaliteit van de digitale kennisoverdracht ten goede kwam.
De fysieke Betondag heeft in 2020 plaatsgemaakt voor een online Beton Event 2020, waarin de voor ons zo belangrijke mix van kennisdeling en netwerken online mogelijk werden gemaakt. Het Beton Event is een goed alternatief gebleken om binnen de opgelegde beperkingen de stakeholders uit de betonbouwsector bij elkaar te brengen. Maar het is geen vervanging van de fysieke ontmoeting waar wij allen naar verlangen.
De abrupte omschakeling naar online lesgeven heeft onze docenten versneld bekend gemaakt met moderne methoden van onderwijs. De voorzichtige verkenningen in 2017 en 2018 rondom het zogenoemde blended leren, lieten al zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om ons soort onderwijs – voor en door de praktijk – te verrijken en verdiepen met behulp van allerlei digitale hulpmiddelen en alternatieve werkvormen. De combinatie van onderwijs op afstand en het leren in eigen tijd en op eigen locatie, biedt veel mogelijkheden om onze belangrijkste doelstelling nog beter in te vullen: het bevorderen van een verantwoord gebruik van beton door het (doen) genereren van kennis en het overdragen ervan aan alle stakeholders in het bouwproces.
Digitaliseren, actualiseren en professionaliseren: het zijn de drie kernbegrippen waarin we de komende jaren fors gaan investeren. Het digitaliseren van onze lessen, het actualiseren van de lesinhoud en het professionaliseren van de lesgever; alles om onze leden van dienst te zijn.
Interview met Jan van der Windt en Rob Doomen.
Interview met constructeur Jasper van Alphen (32) en staalvezelspecialist Bart Wight (61).
Interview met fervent cursusvolger Luuk Janssen.
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.
Dit is perfect voor nieuwkomers in de betonsector, zoals chauffeurs of verkopers. Je leert over soorten beton, materialen en verwerkingsmethoden.
Ontdek de wereld van beton gemakkelijk vanuit huis met deze online cursus. Volg tien modules vol informatie en toetsen om je voortgang te meten.