Wil je wel kennismaken met beton, maar niet elke week naar een klaslokaal reizen? Dan volg je de cursus Basiskennis Beton Algemeen Online. Tien online modules omvatten alle belangrijke informatie: je leert welke soorten beton er zijn, welke materialen gebruikt worden, hoe beton verwerkt wordt en meer. Na elke module kun je je kennis testen, zodat je inzicht krijgt in je voortgang.
In de cursus doe je kennis op over beton als bouwmateriaal en de samenstellende grondstoffen waaruit we beton maken. Je leert over toepassingen van beton in constructies en hoe je betonconstructies moet maken. Tot slot leer je over het kwaliteitsproces.
Als je deze cursus hebt afgerond, begrijp je wat je allemaal moet doen om een kwalitatief duurzame betonconstructie te maken.
Na deze cursus kun je verder studeren voor betonlaborant of aan het werk in de betonsector of bij een bouwbedrijf,
Bij deze cursus maak je gebruik van een dictaat, dat je bij aanmelding thuis ontvangt.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een jaar toegang tot de online omgeving.
In de eerste module leer je over allerlei eigenschappen van betonspecie en beton. Je leert waarom beton vandaag de dag het meest toegepaste bouwmateriaal op de wereld is.
In de tweede module staan de bindmiddelen centraal. Je maakt kennis met de belangrijkste bindmiddelen: portlandcement, hoogovencement en poederkoolvliegascement. Elk bindmiddel heeft zijn eigen specifieke toepassingen.
In de derde module leer je over toeslagmateriaal, dat zo’n 70% van beton uitmaakt. Welke soorten zijn er zoal? Hoe maak je een goede samenstelling van verschillende materialen en korrelgroottes? En wat doen hulpstoffen en vulstoffen in betonspecie en beton?
In de vierde module gaan we dieper in op de eigenschappen van betonspecie. De vloeibaarheid is in de verwerkbare fase erg belangrijk. Hoe meet je die vloeibaarheid? Welke eigenschappen spelen er nog meer een rol bij de productie? En hoe kun je schades in de eerste uren na het storten voorkomen?
In de vijfde module staan we stil bij de eigenschappen van het eindproduct, beton. Beton is het meest toegepaste bouwmateriaal ter wereld en er zijn vele positieve eigenschappen die daarvoor hebben gezorgd. Verder behandelen we verschillende bijzondere betonsoorten.
De zesde module staat in het teken van de mengselsamenstelling. Een mengsel moet aan verschillende grondslagen voldoen: normatieve, constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische. Beton specificeren we met een sterkteklasse en een milieuklasse.
In de zevende module krijg je inzicht in de productie van betonspecie. Voor het grootste gedeelte gaat dat hetzelfde in een betonmortelcentrale als in een betonproductenfabriek. Maar je leert ook de verschillen.
Op de achtste module leer je van alles over bekisting, wapening en voorspanning. De bekisting geeft vorm aan het beton. Wapening en voorspanning hebben we nodig om met beton sterke constructies te maken.
De negende module vertellen we je over de verwerking van betonspecie op de bouwplaats. Waar moet je allemaal op letten om een goed eindproduct te krijgen en welke hulpmiddelen hebben we allemaal tot onze beschikking? Storten, verdichten en nabehandelen zijn belangrijk.
In de tiende en laatste module staan we nog even stil bij het begrip kwaliteit en de controles die we daarvoor moeten uitvoeren . Ook de veiligheid is een belangrijk onderwerp, zowel tijdens de productie als in de uitvoering van de constructie
Het examen duurt 1,5 uur. Je legt het examen af op een computer op een locatie bij jou in de buurt. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Je moet minimaal 40 vragen goed beantwoorden voor een voldoende. Tijdens dit examen mag je het cursusmateriaal niet erbij houden.
BELANGRIJK! Je kunt tot 1 jaar na inschrijving 1 keer een examen doen. Na dat jaar zullen we de toegang tot de online modules afsluiten en je hebt dan geen recht meer op deelname aan het examen. Je kunt pas weer toegang krijgen tot de online modules plus het examen als het volledige cursusgeld is betaald. Of je kunt meedoen met alleen het examen als het examengeld is betaald.
Herkansing is mogelijk. Meld je dan voor alleen het examen aan. Je vindt de exameneditie bij de cursus Basiskennis Beton Algemeen.
Met dit certificaat kan het bouwbedrijf waar jij werkt zich certificeren volgens de BRL 1518.
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning -en Utiliteitsbouw
Interessante en leerzame cursus, kundige leraren en goed interactief
Frank Crama
December 2024
Beton in het Lab
Mathijs de Vaan (docent) deed het goed, met een fijne en heldere manier van uitleggen. Meer video zou fijn zijn.
Cursist
Februari 2024
Voorspantechniek Uitvoering
Prima goed verzorgde cursus. Fijne les omgeving.
Juni 2024
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie
De docent had veel kennis van beton. De cursus was wel wat theoretisch.
November 2024
Betonstorten van Voorbereiding tot Verhardingsbeheersing
Goede examenvragen sluiten aan op de colleges.
April 2024
Basiskennis Beton Constructieleer
De docent, Anton, is een Topper!
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Je kunt op elk gewenst moment beginnen met een online cursus. Die gaat dus altijd door! Nadat wij jouw inschrijving verwerkt hebben, ontvang je de gegevens voor je account op de Beton Academie. Als je jouw account hebt aangemaakt, kun je meteen starten met de cursus.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.
Leer de theorie en praktijk voor metselmortellaboranten over kwaliteitseisen en laboratoriumwerkzaamheden.
Word een expert in toeslagmaterialen met deze cursus en leer de theorie en de praktijk van een laboratorium bij een leverancier van toeslagmaterialen.