Een goede ankerverbinding vraagt om een correct ontwerp en een nauwkeurige uitvoering. Als constructeur moet je de juiste afwegingen maken, en de toezichthouder of uitvoerder moeten kunnen acteren op wijzigingen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten, leer je in deze cursus.
In de cursus krijg je inzicht in de diverse vooraf en achteraf aan te brengen ankersystemen, bespreken we hoe je om kan gaan met kwaliteitszorg en de beoordelingsrichtlijn(en), behandelen we het gedrag van ankerverbindingen. Je leert rapporten van de relevante rekenprogramma’s te lezen/begrijpen en hoe je met de beschikbare rekensoftware een anker kan berekenen. We staan stil bij de invloed van wapening op de capaciteit van de verankering en van de geometrische effecten op ankerverbindingen, en maken berekeningen van bezwijkmechanismen volgens de EC2.
In de cursus is (veel) ruimte voor vraag en antwoord en discussie, netwerken en elkaar vinden in oplossingen en mogelijkheden.
De bijeenkomsten vinden plaats in de middag en duren tot 18.00 uur. We willen je niet met een hongerig gevoel de weg op laten gaan. Daarom bieden we je na afloop een warme avondmaaltijd aan. Deze maaltijd is optioneel en is een mooie gelegenheid om na te praten en te netwerken.
Je hebt goed zicht op aandachtspunten rondom het aanbrengen van constructieve ankers en je bent beter in staat om de juiste afwegingen te maken. Je weet waar je op moet letten bij het ontwerpen en plaatsen van goede ankerverbindingen, welke afwegingen je kunt maken, hoe je om kunt gaan met wijzigingen tijdens de uitvoering, en wat de grootste risico’s zijn in de overgang van ontwerp naar uitvoering.
Deze cursus sluit goed op de twee cursussen die je kunt volgen over het rekenen met de Eurocode 2: Rekenvoorbeelden met de EC2 en Bijzondere Constructies met EC2.
Gedurende de cursus en tot 4 weken daarna, heb je toegang tot het lesmateriaal in onze online Beton Academie. Hier vind je o.a. opdrachten en de hand-outs van de presentaties.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Achteraf aangebrachte ankers
In dit cursusonderdeel worden de volgende onderwerpen behandeld:
Vooraf aangebrachte ankers
Achtergronden bezwijkmechanismen
Rekenvoorbeelden
Achteraf aangebrachte ankers:
Vooraf aangebrachte ankers:
Achtergronden bezwijkmechanismen:
Rekenvoorbeelden:
Mijn cursuservaring
Ik heb de cursus als prettig ervaren. Ik vond met name de laatste twee lessen zinvol, omdat het in die lessen constructief werd. Heb daar ook veel van geleerd.
Cursist
Oktober 2023
Interessante cursus. Veel geleerd over de verschillende ankers en achtergrond van berekeningen. Nuttige demonstraties. Docenten waren duidelijk en gaven goede antwoorden.
Wapenen in de Praktijk
Tijdens deze cursus ben ik mij veel bewuster geworden van het feit dat de keuzes die je op tekening maakt heel veel invloed hebben op de uitvoering buiten.
Jasper Mosterd, Constructief modelleur
Juni 2025
Door deze cursus kijk ik anders naar het opzetten van wapeningstekeningen en heb ik een beter beeld van het eindresultaat.
Rutger Harteveld, Modelleur Bouwconstructie
Nascholing Betononderhoudskundige BV
De docenten hebben het goed gedaan. Prima cursus.
Nuttig om weer eens met de materie bezig te zijn.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
erik@betonvereniging.nl
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.
Je leert over constructieve principes als momentenlijn, dwarskracht en normaalkracht.
Leer alles over betonsamenstellingen en hoe bindmiddelen en toeslagmaterialen op elkaar inwerken.