Je volgt de deze cursus als je de functie van toeslagmaterialenlaborant vervult of wilt gaan vervullen. Je leert over de kwaliteitseisen waaraan toeslagmaterialen moeten voldoen en welke laboratoriumwerkzaamheden daarbij horen. Na afloop kun je de proeven uitvoeren die in de verschillende normen voor toeslagmaterialen staan beschreven.
In de cursus leer je over alle verschillende soorten toeslagmaterialen. Ook leer je hoe je de verschillende proeven moet uitvoeren om de kwaliteit van toeslagmaterialen vast te stellen.
Als je deze cursus hebt afgerond, kun je de proeven uitvoeren die in de verschillende normen voor toeslagmaterialen staan beschreven.
Met het diploma Toeslagmaterialenlaborant BV op zak kun je aan het werk in het laboratorium van een leverancier van toeslagmaterialen. Om bij te blijven volg je elke tien jaar de nascholingscursus.
Bij deze cursus maak je gebruik van een dictaat, dat je bij aanvang ontvangt. Ook ontvang je twee relevante normen, die je bij je werkzaamheden zult gebruiken. De PowerPoints van de docent komen digitaal beschikbaar via de online omgeving.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste dag leer je eerst je docent en je medecursisten kennen. Daarna ga je het laboratorium in waar je tijdens deze cursus aan de slag gaat. Ook krijg je instructies, zodat je veilig in het laboratorium kunt werken en je verdiept je in de taken van een toeslagmaterialenlaborant.
Op de tweede dag heb je aandacht voor toeslagmaterialen in de breedste zin van het woord. Eerst leer je hoe natuurlijke toeslagmaterialen ontstaan, dan hoe de winning ervan verloopt. Tot slot ga je wat dieper in op de meest voorkomende toeslagmaterialen.
Op de derde dag sta je stil bij de belangrijkste taken van een laborant. Als laborant doe je de keuring en controle en stel je een monsterplan op. Je bepaalt het watergehalte en de korrelgrootteverdeling.
Op de vierde dag ga je aan de slag met de eerste serie proeven. Met de volumieke massa kun je de verschillende korrelgroepen beter omschrijven. Een andere eigenschap waarmee je te maken krijgt, is de waterabsorptie.
De vijfde dag duik je in de beproevingsmethodieken voor toeslagmaterialen met een volumieke massa van minstens 2000 kg/m3, normaal zijn dat zand en grind. Hardheid, sterkte en vorstbestandheid zijn belangrijke eigenschappen. En je leert de D-waarde bepalen.
Op de zesde dag leer je de beproevingsmethodieken voor toeslagmaterialen met een volumieke massa van maximaal 2000 kg/m3. Metselwerkgranulaat en menggranulaat zijn als recycled materialen steeds belangrijker. Je bepaalt onder andere de korrelsterkte en hoeveel verontreiniging er is.
Op de zevende dag hoor je over betontechnologie. Je leert over de eigenschappen van betonspecie en van beton. Ook krijg je wat mee van de productie van betonspecie in een betonmortelcentrale en in een betonproductenfabriek.
Op de achtste dag kijk je terug op alle kennis uit de cursus. Je beantwoordt vragen en je bespreekt de rapporten die je zelf in de tussentijd hebt gemaakt van proeven in je eigen werksituatie. Tot slot maak je een proefexamen, zodat je goed voorbereid aan het examen kunt meedoen.
De negende dag ga je het practicum doen. Alle proeven die je tijdens de cursus hebt leren kennen en geoefend, moet je nu helemaal zelfstandig doen. Als je dat goed doet, mag je naar het schriftelijk examen.
je doet een praktijkopdracht. Als je een voldoende haalt, mag je ook het schiftelijke examen doen.
Het schriftelijke examen bestaat uit twintig meerkeuzevragen en ongeveer tien open vragen. De meerkeuzevragen toetsen je kennis; de open vragen toesten of je deze kennis ook kunt toepassen.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Met het diploma voldoet je werkgever aan de BRL's 2501 en 2502.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Leer de theorie en praktijk voor metselmortellaboranten over kwaliteitseisen en laboratoriumwerkzaamheden.
Dit is perfect voor nieuwkomers in de betonsector, zoals chauffeurs of verkopers. Je leert over soorten beton, materialen en verwerkingsmethoden.
Je leert alles wat betonlaboranten moeten weten, zoals de kwaliteitseisen voor betonspecie en grondstoffen, en de vereiste proeven volgens BRL 1801.