Je leert over mengselsamenstelling van traditionele betonspecie, zelfverdichtende betonspecie en aardvochtige betonspecie. Je doet verdiepende kennis op over beton en betonsoorten. Ook leer je over procesbeheersing bij de productie en hoe je beton als eindproduct moet beoordelen.
De online leeromgeving geeft je de mogelijkheid je optimaal voor te bereiden op de lessen. Vanaf de eerste les zal de docent je meenemen in de theorie en het maken van oefeningen.
Als Betontechnoloog BV ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van alle mogelijke betonmengsels, zowel op de betonmortelcentrale als in de prefab-betonfabriek. Je bent eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het product beton.
Als betontechnoloog ben je specialistisch adviseur binnen je eigen bedrijf en daarbuiten. Jouw adviezen helpen constructeurs en aannemers om betere en duurzamere betonconstructies te ontwerpen en maken.
Bij aanvang van de cursus ontvang je een geprint dictaat, dat de basis vormt voor het examen. Verder krijg je toegang tot de online omgeving, waarin de nodige videofilmpjes met uitleg over de theorie. Ook vind je hier allerlei opgaven én kun je het dictaat inzien.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste dag leer je allereerst je docent en je medecursisten kennen. Daarna ga je verder met de theorie waarmee je bij de cursus Basiskennis Beton Technologie tijdelijk bent geëindigd. In een aantal onderwerpen uit die cursus ga je je verdiepen.
Vanaf de tweede dag ga je aan de slag met de kern van het werk van een betontechnoloog: het samenstellen van betonmengsels. Allereerst ga je je aan de hand van het 10-stappenplan richten op traditionele betonmengsels. Je krijgt extra informatie, zodat je ook mengsels met afwijkende grondstoffen kunt ontwerpen.
Op de derde dag leer je over het ontwerp van zelfverdichtende betonspecies. Dit vraagt om een eigen methodiek, met een andere verhouding tussen de grondstoffen. Je wijkt daarom deels af van het 10-stappenplan, vooral op de methode om de waterbehoefte te kunnen bepalen.
Op de vierde dag sta je stil bij het ontwerp van aardvochtige betonspecie. Dit materiaal heb je nodig als je de groene sterkte van beton wilt gebruiken. Vanuit de eisen uit een project- of productspecificatie kun je de juiste materialen kiezen. Je zult merken dat je ook nu weer wat houvast hebt aan de structuur van het 10-stappenplan.
De vijfde dag ga je onder begeleiding van de docent verschillende voorbeeldberekeningen maken. Je kiest verschillende bindmiddelen en toeslagmaterialen en zo kom je spelenderwijs voor elke toepassing tot de juiste materiaalkeuze. Door veel te oefenen ben je goed voorbereid op het latere examen.
Op de zesde dag leer je over al die verschillende betonspeciesamenstellingen. Deze zijn nodig voor bijzondere specificaties, om rekening te houden met wisselende aantastingsmechanismes en door bijzondere uitvoeringsmethoden. Welke keuzes ga je maken?
Op de zevende dag verdiep je je in aspecten die belangrijk zijn voor, tijdens en na het storten en verharden van de betonspecie. Je zult merken dat de nog vloeibare betonspecie druk uitoefent op de bekisting. Zodra de betonspecie voldoende verhard is, heb je te maken met de gevolgen van warmteontwikkeling en moet je kunnen nabehandelen en ontkisten.
Op de achtste dag leer je meer over hoe we het productieproces kunnen beheersen. Om duurzaam beton te kunnen leveren hebben we het gehele maakproces met controles in kaart gebracht. Hiermee kun je het proces op tijd bijsturen, maar kun je ook later tijdens de gebruiksfase terugvallen op noodzakelijke meetgegevens.
Op de negende dag ga je aan de slag met beton in de constructie beoordelen. Klopt de werkelijk behaalde sterkte met de opgegeven waardes? Als een betonoppervlak niet de gewenste kwaliteit heeft, zijn er gevolgen voor de technische levensduur. Heb je wel de juiste grondstoffen gebruikt of maatregelen toegepast?
De tiende dag sta je stil bij het uiterlijk van beton. Je leert over de belangrijkste invloedsfactoren, zoals de gebruikte materialen en methode van afwerken. Ook merk je dat licht, of beter lichtverstrooiing, een heel belangrijke rol speelt bij het uiterlijk van beton.
Op de elfde en laatste dag kijk je terug op wat je tot nu toe met elkaar hebt geleerd. Je maakt opnieuw nog wat belangrijke opgaven uit de cursus. En om je helemaal goed op het examen voor te bereiden, oefen je met een aantal recente examens.
Het examen duurt drie uur. Hierin zul je verschillende open vragen moeten beantwoorden die met het samenstellen van betonmengsels te maken hebben. Verder krijg je uiteenlopende vragen over de productie, de toetsing en de beoordeling van betonspecie en beton.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Het diploma Betontechnoloog BV wordt erkend binnen de certificering volgens BRL 1801 Betonmortel én de Criteria 73 Prefab beton.
Op dit moment kun je je nog niet inschrijven voor deze cursus. De cursusprijs hierboven kan nog veranderen, afhankelijk van het moment van inschrijven, maar geeft een goede indicatie. Wij zijn aan het werk om een nieuwe editie in te plannen! Via de knop inschrijven kun je jezelf wel aanmelden voor de interesselijst. Je kiest dan de optie "Open voor interesse". Wij nemen contact met je op zodra de cursus opengaat voor inschrijving. Een plek op de interesselijst is nog geen inschrijving, dus je betaalt hier niets voor. Pas als je definitief bent ingeschreven voor een cursus, komt er een factuur en ben je verzekerd van je plek.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
Als je in de Master Civiele Techniek in Delft het college Concrete Science and Technology hebt gevolgd, hoef je de Basiskennis Beton Technologie niet te volgen.
Dat kan gedeeltelijk. Op de Beton Academie staat een aantal filmpjes waarmee een deel van de theorie wordt uitgelegd. Die zou je dus met zelfstudie tot je kunnen nemen. Het zwaartepunt van de cursus ligt echter bij het daadwerkelijk samenstellen van mengsels, uiteenlopend van aardvochtig tot zelfverdichtend, en alles daartussenin. Klassikaal les en oefenen zijn daarvoor onontbeerlijk. Ook de onderwerpen kwaliteit en controle lenen zich niet voor online lessen.
opleidingen@betonvereniging.nl
henk@betonvereniging.nl
Leer de cruciale laboratoriumwerkzaamheden uitvoeren en rapporteren als betontechnoloog, zodat je jouw betonlaborant in noodgevallen kunt vervangen!
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen als Betontechnoloog met jaarlijkse nascholingsmogelijkheden over diverse boeiende thema's!
In deze cursus leer je hoe je verschillende bouwpartners kunt adviseren de juiste keuzes te maken in toepassing van beton.