In de maanden voorafgaand aan het Beton Event, dat op dinsdag 14 juni 2022 plaatsvindt in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, staat Studio Beton in het teken van de thema's Klimaatadaptatie, Energietransitie, Verstedelijking en Circulariteit. In deze uitzending behandelen we het thema Verstedelijking aan de hand van een project uit de praktijk: de Familistère Utrecht Leidsche Rijn Centrum. Een gebouw is te ontrafelen uit verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft een eigen levensduur. Bij de keuze van het materiaal voor zo’n onderdeel is het belangrijk de levensduur mee te laten wegen. Soms kan bijvoorbeeld hout de meest duurzame oplossing zijn, soms staal of beton. Aan de hand van een woningproject met een kolomstructuur, de Familistère, neemt architect Bart van Kampen je mee in de te maken keuzes in het ontwerp. Welke belangen spelen mee en hoe kom je tot een oplossing waarbij je beton duurzaam inzet? Bart van Kampen is partner en architect bij De Zwarte Hond. Met zijn team werkt hij aan projecten variërend van onderwijsgebouwen tot grootschalige DBFMO-opdrachten voor theaters en binnenstedelijke woongebouwen. Zijn werk getuigt niet alleen van vakmanschap, maar ook van een grote betrokkenheid bij de uiteindelijke gebruikers van een gebouw.Aan tafel in de studio neemt ook stedenbouwkundige en architect Willem Lucassen van Jo Coenen Architects & Urbanists plaats. Willem is verbonden aan de gemeente Utrecht als supervisor van het stedenbouwkundige plan voor de gebiedsontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum. De Familistère is één van de projecten die deel uitmaakt van dit plan. Willem licht toe welke afwegingen en keuzes er door de opdrachtgever (moeten) worden gemaakt bij de totstandkoming van het project. De rol van beton in de inspanning om de klimaatdoelen te halen is een cruciale in de bouw, dus er zal op dat vlak innovatie moeten plaatsvinden. Het meer doelgericht inzetten van het materiaal lijkt in elk geval in de nabije toekomst onvermijdelijk om lagere MPG scores (MilieuPrestatie Gebouwen) te behalen.
GespreksleiderToine van Casteren | Directeur Concrefy & Voorzitter Programmacommissie Beton Event
SprekersBart van Kampen | Partner & Architect, De Zwarte HondWillem Lucassen | Stedenbouwkundige & Architect, Jo Coenen Architects & Urbanists
Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.Klik hier om je instellingen aan te passen
Tijdens het ECSN-webinar 2025 stonden CO2-reductie, 3D-BIM, 3D-printen en CO2-opname van beton centraal.
Hergebruik van ter plaatse gestorte betonelementen in nieuwe gebouwen is technisch haalbaar en kan bijdragen aan duurzamer bouwen.
Heb je het webinar van het Betonakkoord gemist? Wij vatten de belangrijkste punten voor je samen.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Eendaagse workshop voor architecten onder leiding van top betondeskundigen. Wat zijn de eigenschappen van beton en de samenstellende delen?
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.