Abdullah Gök onderzoekt in zijn Masterscriptie voor Civiele techniek hoe we de Ultrasoon Pulse Velocity-methode (UPV) kunnen gebruiken om schade net onder het oppervlak van betonconstructies op te sporen zonder het materiaal zelf te beschadigen. Het onderzoek begon met een literatuurstudie naar bestaande UPV-technieken om resultaten te vergelijken en de effectiviteit van verschillende methoden te beoordelen. Daarna lag de focus op drie specifieke UPV-methoden:
Voor het onderzoek beschadigde Gök het beton bewust, aan de tegenovergestelde kant van de meetkant. Hij kon zo onderzoeken hoe goed deze methoden de oppervlakkige schade konden opsporen en of ze ook de dikte ervan konden meten. Gök onderzocht ook de invloed van verschillende water-cementverhoudingen (W/C) op de sterkte van beton, zoals druksterkte en buigtreksterkte, en hoe dit de UPV-metingen beïnvloedde.
Het onderzoek bestond uit twee delen. Eerst zijn de drie UPV-methoden getest op betonstukken met verschillende W/C-verhoudingen. Zo bepaalde Gök of de meetmethode de aangebrachte schade vond en of de dikte juist ingeschat werd. Daarna voerde hij aanvullende mechanische proeven uit, zoals druk- en buigsterktemetingen, om de algehele conditie van het beton te beoordelen.
De resultaten toonden aan dat Indirecte Methode 1 en 2 geschikt zijn voor het detecteren van oppervlakkige schade, maar minder effectief bij diepere schade. De Pulse-Echo Methode bleek betrouwbaarder, omdat deze beter in staat was om veranderingen in diepte te detecteren en de dikte van schade accuraat te meten. Dat komt doordat de geluidsgolven bij deze methode loodrecht op het oppervlak worden gestuurd, waardoor de richting beter gecontroleerd kan worden. Helaas heeft de Pulse-Echo Methode een beperkt aantal meetpunten, waardoor we de vorm van de schade niet volledig in kaart kunnen brengen. Toch presteerde deze methode beter dan de indirecte methoden.
Een opvallende bevinding was dat beton met een lage W/C-verhouding in dit geval juist meer poriën bevatte, vermoedelijk door gebrekkige verdichting en uitharding. Dit leidde tot een lagere sterkte van het beton. Daarom adviseert het onderzoek om in toekomstig onderzoek vooraf een kwaliteitscontrole uit te voeren om dit te voorkomen. Andere aanbevelingen zijn het verbeteren van de UPV-metingen (vooral de indirecte methoden) met betere sensoren en signaalverwerking, en het combineren van verschillende niet-destructieve meetmethoden. Ook wordt aangeraden om in toekomstig onderzoek meer praktijkmetingen uit te voeren om het gedrag van deze technieken in realistische omstandigheden beter te begrijpen.
De Pulse-Echo Methode bleek het meest geschikt om oppervlakkige en inwendige schade te detecteren en te meten, maar er is ruimte om de indirecte methoden te verbeteren zodat ook deze diepere schade beter kunnen opsporen.
Met tijdige reparaties, goede bescherming en regelmatig onderhoud kun je de levensduur van betonnen galerijvloeren verlengen.
Interview met Patrick Karremans, directeur van Vogel B.V.
Interview met dé expert in Nederland: Rob Polder.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!
Verdiep je vak als projectleider betonreparatie met actuele thema's en ruimte voor discussie met collega's in deze dynamische nascholingscursus!