Wapening die roest, beton dat afbrokkelt. Dat gebeurt bij duizenden bruggen, viaducten en parkeergarages in Nederland. Slopen en opnieuw bouwen is geen optie. Maar hoe blijven deze constructies veilig en bruikbaar? Volgens Rob Polder is er al ruim 35 jaar een bewezen techniek: kathodische bescherming. ‘Daarmee kunnen we door tot 2050 en verder.’
Na de Tweede Wereldoorlog bouwden we in snel tempo bruggen, viaducten, flats en parkeergarages. Veel van die betonconstructies staan er nog steeds, maar beton gaat niet eeuwig mee. Vanaf de jaren tachtig zagen we de eerste problemen: wapeningsstaal in het beton begon te roesten en beschadigde het beton.
De bouwsector begon met reparaties. Maar gewone reparatiemethoden bleken niet altijd genoeg. Rob, inmiddels dé expert op dit gebied, werkte toen bij onderzoeksinstituut TNO. Hij vertelt: 'Toen kwam de vraag: kunnen we hier kathodische bescherming niet voor gebruiken?’
Kathodische bescherming is een techniek die corrosie (roesten) tegengaat. Door een zwakke elektrische stroom door het beton te laten lopen, stopt het roestproces in de wapening. ‘Corrosie is in feite een stroomproces: ijzer in de wapening lost op in het porievocht van beton en veroorzaakt schade. Door een tegengestelde stroom toe te voegen, stoppen we dat proces,’ legt Rob uit.
Deze techniek passen we vooral toe bij bruggen, viaducten en parkeergarages, dus bij constructies die lang mee moeten gaan. Volgens Rob kiezen steeds meer opdrachtgevers voor deze oplossing. ‘We hebben in Nederland duizenden bruggen, viaducten en parkeergarages die onmisbaar zijn voor onze infrastructuur. Steeds meer opdrachtgevers hebben gelukkig een lange termijnvisie. Ze willen geen lapmiddelen, maar oplossingen waarmee hun constructies veilig en bruikbaar blijven.’
Als je kathodische bescherming goed toepast, gaat een betonconstructie zeker vijftien jaar langer mee. Met goed onderhoud kan dat zelfs dertig jaar of meer worden. Dat maakt een groot verschil. ‘Als je betonconstructies grootschalig zou willen slopen en vervangen, dan hebben we daar de mensen, materialen en ruimte niet voor,’ zegt Rob. ‘Met kathodische bescherming kunnen we onze betonconstructies veilig naar 2050 brengen.’
Rob Polder is altijd nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van kathodische bescherming. Hij gaf les aan de TU Delft en geeft sinds 2005 de cursus Kathodische Bescherming (2 modules) bij de Betonvereniging. Ook schreef hij mee aan de nieuwe CUR-Aanbeveling voor kathodische bescherming, die hij in november presenteerde op het Beton Event.
In 1996 verscheen de eerste Nederlandse richtlijn voor kathodische bescherming, waar Rob al bij betrokken was. ‘Toen we die eerste richtlijn opstelden, hadden we zestien projecten in Nederland. Nu hebben we er 400. We weten veel meer, en de wereld om ons heen is veranderd,’ zegt Polder. Dus ook aan de vernieuwing in 2024 schreef hij mee. Deze richtlijn vervangt de oorspronkelijke aanbeveling uit 1996 en brengt de praktijk op één lijn met de meest recente Europese normen. De nieuwe aanbeveling geeft duidelijkere eisen en helpt bij het maken van goede contracten. Zo kunnen opdrachtgevers en reparatiebedrijven beter samenwerken en KB vaker en beter toepassen.
Omdat de vraag naar kathodische bescherming toeneemt, groeit ook de behoefte aan goed opgeleide mensen. Daarom komt er een officieel certificaat voor KB-specialisten en Rob helpt mee aan het opstellen van de examens. Daardoor mag hij na 2025 geen les meer geven bij de cursus Kathodische Bescherming van de Betonvereniging.
Het certificaat komt los te staan van het diploma van de Betonvereniging. ‘Hoewel certificering niet verplicht is, wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om gecertificeerd personeel in huis te hebben,’ zegt Rob. ‘Opdrachtgevers willen zekerheid dat ze werken met specialisten die KB op de juiste manier toepassen.’
Wil jij bijdragen aan de levensduurverlenging van betonconstructies? Met onze cursus Kathodische Bescherming (2 modules) leer je hoe kathodische bescherming werkt en hoe je het succesvol toepast. De cursus geeft je de kans je te verdiepen in elektrochemie en corrosiemechanismen. Het diploma geeft je een voorsprong op het certificeringsexamen voor KB-specialisten.
Je leest hier meer over de cursus. Houd onze website in de gaten voor nieuwe startdata, of mail onze programmamanager Chantal Mülders (chantal@betonvereniging.nl) als je interesse hebt.
Rijkswaterstaat en de Betonvereniging starten Communities of Practice om samen duurzame oplossingen voor beton te ontwikkelen.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van het openingspanel op het Beton Event.
Met ruim 1200 bezoekers, 57 standhouders, drukbezochte lezingen, activiteiten voor studenten en meer.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Volg deze online inleidende cursus op eigen tempo voor kennis over betononderhoud, -reparatie en aantastingsmechanismen.
Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!