Betonconstructies hebben reparatie nodig, zodat iedereen ze veilig kan gebruiken. In deze cursus haal je de kennis in huis om betonschades te onderzoeken. Je adviseert over het onderhoud en begeleidt de uitvoering. Zo draag jij direct bij aan het verminderen van onze CO2-uitstoot, want een constructie die we langer gebruiken, hoeven we niet nieuw te bouwen!
In de cursus Betononderhoud leer je meer over schademechanismen, reparatie, onderzoek en hersteladvies. Aan het einde van deze cursus kun je onderzoek uitvoeren op betonconstructies om vast te stellen welk schademechanisme mogelijk aan de orde is en een hersteladvies opstellen om schades te repareren.
Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.Klik hier om je instellingen aan te passen
Als je deze cursus hebt afgerond, kun je als betononderhoudskundige de toestand van bestaande betonconstructies beoordelen.
Na afronding van deze cursus kun je werken als betononderhoudkundige volgens BRL 3201. Betonreparatiebedrijven die volgens deze BRL gecertificeerd zijn, kunnen gebruik maken van jouw diensten in de uitvoering en beoordeling van complexe onderhouds- en reparatieprojecten.
Bij deze cursus maak je gebruik van een dictaat, dat je bij aanvang digitaal en geprint ontvangt. De PowerPoints van de docent(en) komen digitaal beschikbaar via de online omgeving. Het dictaat ontvang je tijdens de eerste bijeenkomst. Mocht je de digitale materialen tijdens de toets nodig hebben, dan ontvang je daar een schriftelijk exemplaar van. Je hoeft dit dus niet zelf te printen.
In deze cursus maken we gebruik van de Beton Academie. Het materiaal in deze online omgeving is ondersteunend aan de fysieke lessen. Hier vind je relevante informatie over de cursusonderdelen, zoals een overzicht van de leerdoelen en de te behandelen onderwerpen. Maar je kan hier ook de hand-outs van de gegeven presentaties terugvinden of deze alvast voor de les bekijken en zo vooraf al eventuele vragen aan de docent formuleren.
Docenten kunnen in de Beton Academie ook andere relevante documenten opnemen, zoals artikelen, opdrachten of links naar websites of video's.
Ook kunnen docenten via deze Academie mededelingen doen. Bijvoorbeeld wanneer zij interessante achtergrondinformatie hebben geüpload of nog terug willen komen op een discussie in de les.
Als cursist kan je ook onderling met elkaar van gedachten wisselen, elkaar vragen stellen en gezamenlijk tot antwoorden komen. Je hebt een maand na afronding van de cursus toegang tot de online omgeving.
Op de eerste dag van de cursus leer je jouw medecursisten kennen. Dan neemt docent Anthony van den Hondel je mee in de wereld van aantastingsmechanismen: welke verschillende schade-oorzaken kennen we en welke schadebeelden ontstaan daardoor?
Tijdens de tweede lesdag staat het schadeonderzoek centraal. Docent Corné van der Steen behandelt de verschillende methoden en technieken die je in kunt zetten om betonschades te onderzoeken. En als je dan onderzoek gedaan hebt, moet je deze resultaten natuurlijk ook analyseren om tot een hersteladvies te kunnen komen.
Op dag 3 duiken we in de technologie, specifieker de materiaaltechnologie van mortels en coatings. Docent Maarten Swinkels vertelt je alles over die eerste en docent Dick Keus komt je bijpraten over oppervlaktebeschermingssystemen.
Dit is de laatste theoretische dag van de cursus. Vandaag behandelt docent Marc Alberts relevante zaken zoals beheer, onderhoudsopties, budget en contractvorming. Samen kijk je verder naar de uitvoering van reparaties, kwaliteitszorg, Arbo en milieu.
Tijdens de vijfde cursusdag gaan we niet meer aan de slag met nieuwe kennis, maar ga je toepassen wat je geleerd hebt op twee casestudies. Je werkt in een groepje onder begeleiding van docenten Anthony van den Hondel, Peter Nuiten en Maarten Swinkels. Peter sluit de dag af met een bespreking van het proefexamen.
De examenstof is het dictaat plus de PowerPoints. Het schriftelijke examen duurt 2,5 uur. Het bestaat uit 8-12 open vragen. Je kunt 100 punten verdienen en je moet minimaal 55 punten halen voor een voldoende. Tijdens dit schriftelijke examen mag je het cursusmateriaal WEL erbij houden. Je mag gebruik maken van CUR-Aanbevelingen en een rekenmachine. De Betonvereniging zal het schriftelijke materiaal verstrekken. Je moet zelf een pen en rekenmachine meenemen.
Er wordt geen herkansing van de toets aangeboden. Mocht je niet slagen, dan kun je meedoen met de eerstvolgende examenmogelijkheid, nadat de cursus opnieuw is gegeven. Belangrijk: je wordt niet automatisch ingeschreven voor een herkansing. Wil je meedoen met het examen, schrijf je dan tegen die tijd opnieuw in via onze website. Hier zijn kosten aan verbonden.
Het Certificaat Betononderhoud is het laatste Certificaat binnen de opleiding Betononderhoudskundige BV. Deze opleiding wordt erkend in de BRL 3201.
Mijn cursuservaring
Een prima cursus en locatie. Veel inhoud en leuke cases.
Cursist
December 2024
Ik vind de cursus erg interessant en over het algemeen goed opgezet.
Het cursusmateriaal leest prettig. Docenten waren erg kundig en enthousiast.
Prima cursus en praktisch opgezet.
Mei 2023
De praktijkvoorbeelden en casestudies zijn erg leerzaam.
November 2023
Goede opzet van het lesmateriaal in combinatie met de betonacademie is een echte aanvulling.
Je kunt jezelf inschrijven via de inschrijfknop op de website. Je komt dan op ons aanmeldformulier. Als je al bekend bent bij ons, moet je inloggen op jouw Mijn Beton-account.
Als je HR contactpersoon bent, kun je de medewerkers van jouw bedrijf aanmelden. Dit zijn de stappen:
Je ontvangt een automatische bevestigingsmail als alles goed is doorgekomen.
Deze opleiding is onderdeel van de Stichting BV/BmS Opleidingen. Actuele informatie over de startdatum, locatie, planning en kosten vind je daar:
De inschrijving voor een cursus sluit op maandag, twee weken voor de cursusstart. Als er genoeg deelnemers zijn, ontvang je in die week van ons de definitieve bevestiging, samen met andere belangrijke informatie.
Zijn er te weinig deelnemers, dan kan de cursus jammer genoeg niet doorgaan. Je krijgt dan van ons een alternatief aanbod. Dat kan bijvoorbeeld zijn een andere locatie of een later startmoment. Je beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt of dat je jouw inschrijving intrekt.
Als je bij ons een cursus volgt, heb je een account nodig voor Mijn Beton en voor de Beton Academie
Mijn Beton is een permanent account. Hierin vind je jouw persoonlijke gegevens, je cursusinschrijvingen, je cursusresultaten en je opleidingsdocumenten (certificaten, diploma's). Je kunt jouw eigen gegevens aanpassen en je inschrijven voor nieuwe cursussen.
De Beton Academie is onze online leeromgeving. Als je een cursus gaat volgen, maak je hier vaak gebruik van. Op de Beton Academie vind je de inhoud van de cursus, zoals leerdoelen, lesmaterialen, opdrachten en video's. Jouw docenten zitten hier ook in en kunnen mededelingen uitsturen. Het account voor de Beton Academie is niet blijvend. Je hebt hier alleen toegang toe als je actief een cursus bij ons volgt. Daarna zullen wij het op een gegeven moment verwijderen. Als je dan later toch weer een cursus gaat volgen, maak je een nieuw account aan.
De cursus Betononderhoud is de laatste cursus van de opleiding Betononderhoudskundige BV. Je mag deze cursus pas volgen als je allebei de andere cursussen hebt gehaald of er een vrijstelling voor hebt gekregen. Dit zijn de cursussen Basiskennis Beton Technologie of Basiskennis Beton Constructieleer (links openen in een nieuw tabblad).
Je mag zelf kiezen of je begint met Basiskennis Beton Technologie of Basiskennis Beton Constructieleer. Basiskennis Beton Technologie kun je elk half jaar starten, maar Basiskennis Beton Constructieleer kun je alleen in het najaar volgen. Dat is wel handig om te weten voor jouw planning.
Als je in de Master Civiele Techniek in Delft het college Concrete Science and Technology hebt gevolgd, hoef je de Basiskennis Beton Technologie niet te volgen.
Je kunt vrijstelling krijgen voor Basiskennis Beton Constructieleer op basis van een hbo-diploma Civiele Techniek of Bouwkunde met aantoonbare kennis over betonconstructieleer. Dit kun je bewijzen door bij je aanmelding meteen je diploma, vakkenlijst en relevante vakomschrijving mee te sturen.
Dat hangt van jouw persoonlijke situatie af. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Als je betononderhoudskundige bent, kun je meedoen met de Nascholing Betononderhoudskundige BV. Hiermee voldoe je aan de nascholingsverplichting uit BRL 3201. Ook heel interessant voor jou zijn dan de specialisaties over kathodische bescherming. Je kunt beginnen met Kathodische Bescherming Module 1 voor een introductie en dan meteen of een tijdje later ook nog Kathodische Bescherming Module 2 volgen om dergelijke projecten te mogen begeleiden op niveau 3.
Bedrijven die gecertificeerd zijn volgens BRL 3201 moeten zich houden aan de regels over personeel die daarin staan. Dit betekent dat zij hun personeel moeten nascholen. Als je bij een gecertificeerd bedrijf werkt, ben je dus verplicht om te laten zien dat je aan jouw nascholing gewerkt hebt. Je kunt hiervoor onze Nascholing Betononderhoudskundige BV volgen.
Een andere optie is je verder verdiepen met de specialisaties over kathodische bescherming. Je kunt beginnen met Kathodische Bescherming Module 1 voor een introductie en dan meteen of een tijdje later ook nog Kathodische Bescherming Module 2 volgen om dergelijke projecten te mogen begeleiden op niveau 3.
opleidingen@betonvereniging.nl
chantal@betonvereniging.nl
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Volg deze online inleidende cursus op eigen tempo voor kennis over betononderhoud, -reparatie en aantastingsmechanismen.
Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!