Bel voor persoonlijk advies: 0182 - 539 233

Spuitbeton: de droge en de natte methode

Spuitbeton is een manier om beton aan te brengen door het met kracht te spuiten. Er zijn twee hoofdmethoden: de droge en de natte methode. Hier leggen we eenvoudig uit wat deze methoden inhouden en wat hun voor- en nadelen zijn. Ook bespreken we wanneer we welke methode kiezen en of robots dit werk kunnen overnemen.

Droge methode

Droge methode

Bij de droge methode van spuitbeton blazen we de droge ingrediënten van het beton (zoals cement en zand) door een slang. Dit kun je ook al gemengd kopen. Pas aan het einde van de slang, vlak voordat we het beton op het oppervlak spuiten, voegen we het water toe. Dit vernevelen gebeurt in een speciaal spuitstuk.

Voordelen van de droge methode
  • Flexibiliteit: Het is makkelijker om de hoeveelheid water aan te passen, wat handig is bij veranderende omstandigheden.
  • Geschikt voor kleinere klussen: Deze methode is vaak handiger voor kleine reparaties en plekken die moeilijk bereikbaar zijn.
Nadelen van de droge methode
  • Stofvorming: De droge methode kan veel stof veroorzaken, wat niet ideaal is voor de werkplek.
  • Minder controle over de menging: Omdat het water pas op het laatste moment erbij komt, is de menging soms niet op elk moment precies hetzelfde.
Natte methode

Natte methode

Bij de natte methode mengen we de ingrediënten van het beton (cement, zand, water en soms toevoegingen) van tevoren. We pompen dit natte mengsel dan door een slang naar het spuitstuk, waarmee we het op het oppervlak spuiten.

Voordelen van de natte methode
  • Minder stof: Omdat het mengsel al nat is, is er minder stof tijdens het spuiten.
  • Betere menging: Het beton is meestal beter gemengd, wat zorgt voor een sterkere en betere afwerking.
Nadelen van de natte methode
  • Minder flexibel: Het is moeilijker om de hoeveelheid water aan te passen tijdens het proces.
  • Grotere apparatuur: Voor de natte methode hebben we vaak grotere apparaten nodig, wat niet altijd praktisch is voor kleinere projecten.
Droog of nat?

Droog of nat?

Wanneer kiezen we de droge methode en wanneer de natte? Dit hangt af van verschillende factoren. Een belangrijk aspect is hoe groot de reparatie is en waar we die moeten doen. Voor kleinere, moeilijk bereikbare plekken is de droge methode vaak geschikter, want we hebben meer flexibiliteit en kunnen eenvoudigere apparaten gebruiken. Voor grotere projecten waar het belangrijk is dat het mengsel precies goed is, is de natte methode beter omdat het zorgt voor een gelijkmatig gemengd beton. Ook de werkomgeving moeten we meenemen. Als stofvorming op die plek een probleem is, kunnen we beter de natte methode gebruiken. Natuurlijk spelen er ook nog praktische aspecten een rol, zoals welke apparaten er beschikbaar zijn en of het personeel de methode goed uit kan voeren.

Een robot brengt spuitbeton aan in een tunnel.
Robots

Robots

Spuitbeton aanbrengen kan best zwaar en ook stoffig werk zijn. Vooral voor moeilijkere plekken zien we daarom steeds vaker spuitrobots, zoals in een tunnel in de afbeelding hierboven. Dit werkt voor de droge en de natte methode en heeft verschillende voordelen, maar ook nadelen.

Robots kunnen beton preciezer en gelijkmatiger aanbrengen, wat de kwaliteit van de afwerking verbetert. Ook hoeven de werknemers niet meer te werken in omstandigheden die vervelend kunnen zijn, zoals met stof. Verder kunnen spuitrobots werken op moeilijk bereikbare of gevaarlijke plekken, waar mensen lastig of helemaal niet kunnen komen. Dit maakt het spuitbetonproces efficiënter en veiliger. 

Maar zo'n robot is duur en er zijn ook weer mensen nodig die hem besturen. Daarom is het alleen zinvol bij grotere projecten. Ook kan een robot wel op moeilijke plekken komen, maar niet heel goed moeilijk werk doen. Als het een ingewikkelde klus is, bijvoorbeeld met een lastige ondergrond, dan kan toch beter een mens het werk doen.

Conclusie

Conclusie

De droge methode van spuitbeton is flexibel en handig voor kleine klussen, maar kan stof veroorzaken en de menging is soms minder. De natte methode biedt een betere menging en minder stof, maar is minder flexibel en vraagt om grotere apparaten. De keuze tussen beide methoden hangt onder andere af van hoe groot de schadeplek is, waar de schadeplek zit, welke eisen we stellen aan de kwaliteit en de werkomstandigheden. Door de komst van spuitrobots hebben we nieuwe mogelijkheden om spuitbeton nauwkeurig, snel en veilig aan te brengen, waarbij we dan minder rekening hoeven houden met de menselijke factor. Al zijn die robots dan wel weer duur en niet overal te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Ultrasoon pulse velocity-metingen van betonschade

Onderhoud en Reparatie

Deze scriptie vergelijkt drie verschillende methoden om oppervlakkige en inwendige betonschade op te sporen.

Meer informatie

Bedrijfslid aan het woord: ‘Werkplezier is de sleutel tot kwaliteit’

Interviews Onderhoud en Reparatie

Interview met Patrick Karremans, directeur van Vogel B.V.

Meer informatie

Kathodische bescherming: zo verlengen we de levensduur van betonconstructies

Onderhoud en Reparatie

Interview met dé expert in Nederland: Rob Polder.

Meer informatie

Gerelateerde cursussen en evenementen

28 mei 2025

ALV 2025 - 28 mei

Werkvoorbereiding en Uitvoering Ontwerp en Constructie Onderhoud en Reparatie Duurzaamheid en Circulariteit Cement- en Betontechnologie

Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

Meer informatie
Jonge medewerker inspecteert beton op schade

Nascholing Betononderhoudskundige BV

Onderhoud en Reparatie

Verdiep je vak als betononderhoudskundige met actuele thema's en ruimte om te discussiëren met collega's in deze dynamische nascholingscursus!

Meer informatie
Medewerker voert een handmatige reparatie van beton uit met mortel en troffel

Nascholing Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader

Onderhoud en Reparatie

Verdiep je vak als projectleider betonreparatie met actuele thema's en ruimte voor discussie met collega's in deze dynamische nascholingscursus!

Meer informatie