Als constructeur, ontwerper of toetser kun je je aansluiten bij het Constructeursregister. Dit is een platform waar vraag (opdrachtgevers) en aanbod (vakspecialisten) samenkomen, met als doel de bouwsector te professionaliseren. Wat is het constructeursregister precies? En wat zijn de voordelen voor jou als je je aansluit?
Eerst een stukje geschiedenis. Het Constructeursregister is opgericht in 2010. Opdrachtgevers hebben steeds meer behoefte aan constructeurs met specifieke vakkennis en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt steeds hogere eisen aan de deskundigheid en professionaliteit van deze beroepsgroep. Hier speelt het Constructeursregister op in.
Met de registratie de daaraan gekoppelde eisen en voorwaarden wil het Constructeursregister bijdragen aan de constructieve veiligheid in Nederland en instortingen zoals in de Parkeergarage van Eindhoven Airport en het AZ-stadion voorkomen. Geregistreerde constructeurs, ontwerpers en toezichthouders krijgen op hun beurt de mogelijkheid zich te onderscheiden.
Aangesloten deelnemers laten zien dat ze gekwalificeerd zijn en opdrachtgevers kunnen via de website in contact komen met deze constructeurs, van wie ze zeker weten dat ze voldoen aan de huidige kwaliteitseisen.
Waarom zou je je als constructeur, ontwerper of toetser aanmelden bij het Constructeursregister? Drie redenen.
Als je bij het Constructeursregister aangesloten bent, laat je aan concurrenten, collega’s en opdrachtgevers in de bouwsector zien dat je serieus werk maakt van je kennis en vaardigheden. Het is een bewijs dat je aan een bepaald kwaliteitsniveau voldoet, waardoor je serieus wordt genomen als een professionele speler in de markt.
Een belangrijke voorwaarde van deelname aan het Constructeursregister is dat je werkervaring opbouwt en je kennis bijspijkert. Je kan dit aantonen door jaarlijks een minimaal aantal punten te halen of te ‘verdienen’. Een mooie gelegenheid om je te ontwikkelen in je vak! Je krijgt punten als je een lezing volgt, een cursus afrondt, een artikel publiceert of een college geeft, etc. In dit artikel lees je daar meer over. Ook geldt er een urennorm om je registratie te behalen en te behouden.
Opdrachtgevers gebruiken het Constructeursregister als ‘vijver om in te vissen’ als ze op zoek zijn naar een geschikte kandidaat voor een project. Het kan dus zomaar gebeuren dat je via de website wordt benaderd en zo opdrachten binnenhaalt.
Wil jij weten of het Constructeursregister iets voor jou is? Op de website vind je meer informatie. Het is ook handig om even te kijken welke toelatingseisen er zijn.
Als je aangesloten bent bij het Constructeursregister, kun je op verschillende manieren kennispunten verdienen.
Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid ondersteunt professionals in de bouw met essentiële informatie voor een veilige gebouwde omgeving.
Ondanks de milieu-impact blijft beton een essentieel en veelzijdig bouwmateriaal voor veilige constructies.
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Verdiep je in de vernieuwde Eurocode 2 en vergroot je kennis voor betere betonconstructies.
Dit is perfect voor nieuwkomers in de betonsector, zoals chauffeurs of verkopers. Je leert over soorten beton, materialen en verwerkingsmethoden.